Råtthunden Lykka med en del av sin fångst, från en mindre gräsyta nära en sopsorteringsstation. Det tog ca 1 timme att fånga de råttorna på bilden.

Inför Eurovisionfinalen rensas Malmö på råttor - med hjälp av hundar: "Mer humant än gift"

Till sin hjälp har de ett riktig proffsteam - råtthundarna Loppan, Lykka och Lessie som är betydligt effektivare än både gift och fällor.

Precis som alla storstäder har Malmö problem med råttor och jobbar sedan flera år tillbaka med att försöka minska antalet skadedjur i parker och bostadsområden.

Nu, inför finalen i Eurovision, har Malmö ökat insatserna. Jaktcockrarna Loppan och Lykka samt jaktspringern Lessie är del av ett riktigt dreamteam. Tillsammans med ett gäng illrar, som jagar upp råttorna ur sina hål, är de ett effektivt sätt att utföra en lokal bekämpning,

–Ja, på 4 timmar tar hundarna fler råttor än de traditionella metoderna, bekräftar Mona Ghalayini. 

– Det går blixtsnabbt, på några sekunder kan de ta 5-6 råttor. 

Mona Ghalayini är en av hundförarna på jakt i Malmö och hon driver “Quality Detection Dogs”, som är det första företaget i Sverige att få tillstånd att bedriva jakt på råttor med hjälp av hund. 

– Även om våra hundar inte är lösningen på allt, påpekar Mona. Betesstationer med fällor i är ett måste för det kontinuerliga och förebyggande arbetet. Råttorna kommer aldrig att försvinna, men vi måste hålla ner antalet. 

Jaktlust kombinerat med hårt bett

Med hjälp av hundarnas överlägsna luktsinne kan Lykka och Lessie snabbt lokalisera råttorna och deras boplatser. Sedan släpps illrarna ner för att jaga upp råttorna. Fördelen med illrar är att de ofta kan få upp råttorna utan att använda maskiner. Vill man komma åt råttbon måste man annars gräva och kanske förstöra rabatter och liknande. 

Vad krävs av en bra råtthund? Ja, förutom ett starkt psyke, måste den framför allt vara otrolig snabb och kunna svänga och vända blixtsnabbt för att ha en chans att fånga löpande råttor.

Råtthundarna jobbar i max 40 minuter åt gången mellan pauserna.

–Hundarna måste ha en stor jaktlust kombinerat med ett hårt bett och kunna klara av att bli biten av en råtta utan att bli rädd eller tveksam.

– Råttor är bra på att försvara sig, och försöker bita hunden i nosen, säger Mona Ghalayini. 

Mer humant än gift

Det kan låta grymt att hundar biter ihjäl råttor, men enligt Mona är det betydligt mer humant än gift. 

– Idag är det inte ovanligt att privatpersoner och företag får tag på otillåtna preparat och fångstmedel. Detta är inte bara väldigt dåligt för vårt ekosystem, utan även otroligt plågsamt för råttorna. Vi kan erbjuda en metod som faktiskt är mer effektiv än gift. 

–Råttor är dessutom intelligenta och neofobiska (rädda för nya saker) djur, vilket innebär att de kan vara väldigt svårfångade med fällor eller gift.

Att jaga med råttor med olika typer av hundar är en metod som har använts i Europa i århundraden. Att jobba ihop med illrar är ett test, annars brukar Monas hundar också jaga råttor på egen hand. I fabriker, mataffärer, men också i lägenheter är hundar överlägsna på att hitta råttor.

- En tränad råtthund kan jaga i trånga, mörka och svåra miljöer, säger Mona, och ibland får du vara lite av en detektiv tillsammans med hunden. Ibland tycks en råtta ”gått upp i rök”, men den är betydligt enklare att hitta med hjälp av hundarna. 

Råtthundarna jobbar i max 40 minuter åt gången innan de får vila, men enligt Mona skulle de kunna fortsätta hur länge som helst.

Vad får de för belöning efter en dags arbete? 

–En varm dusch, om de jobbat ute och är smutsiga, och sen vila. De behöver ingen annan form av belöning då själva jobbet i sig är det absolut roligaste hundarna vet. 

Och vad tänker du när du ser en råtta idag? 

–Jobb! skrattar Mona Ghalayini. 

Idag har “Quality Detection Dogs” sex råtthundar. Men här finns också hundar som letar efter vägglöss. Men det är en annan historia..