Sluta aldrig leka: 5 bra aktiviteter för äldre hundar

Att ha en grånos, en gammal hund, är bitterljuvt. Ljuvt eftersom man har en kompis som känner en så väl, som förstår ens minsta vink. Bittert för att man är så medveten om att tiden tillsammans är begränsad och att allt en dag tar slut. Men det går att aktivera också en äldre hund.

Kanske har din bästis fått pensionerats från den mest ansträngande träningen, men ger dig i gengäld tusenfalt igen som mysig soffasällskap. Tillsammans har ni tid för långsammare strövtåg, lukta på blommorna och ta en kopp kaffe ihop i solen. För många hundar infinner sig dock den här tiden, med mindre aktivitet och en överlämning till en yngre generation, för tidigt. Allt för många hundar få gå i förtidspension, inte för att de behöver det, utan av andra anledningar.

Det är förstås lätt att tro att pensionstiden infinner sig någonstans i sjuårsåldern när veterinären kallar till seniorkontroll och seniorfoder marknadsförs från den åldern. För många hundar är det alldeles för tidigt för att börja trappa ner på aktivitet, utan det är tvärtom då, och några år framåt, som de är som allra bäst både fysiskt och mentalt. Detta gäller sällskapshunden så väl som den hund som jobbar mera, med jakt, vallning, i olika tävlingsformer och så vidare. I stället för seniorkoll kanske det borde kallas medelålderskontroll, eller mitt i livet-check. Att veta att allt står rätt till kan förstås vara bra, oavsett.

Allt för många hundar få gå i förtidspension utan att de behöver det

Någon gång måste hunden ändå trappa ner, men måste seniortid betyda pension? Inte alls. Tvärtom är inaktivitet och sysslolöshet något som åldrar inte bara människor utan även hundar i förtid. Det finns massor av sysslor en äldre hund kan njuta och utvecklas av, oavsett vad man gjort tidigare. Glöm inte att det går utmärkt att lära en gammal hund att sitta och lära sig helt nya saker. Så ta vara på tiden med din äldre hund. Istället för att nöja dig med att konstatera att ”han sover mer än förr” så fråga dig varför? Är det verkligen för att han blivit gammal, eller är det för att mindre aktiviteter erbjuds, att ni hamnat i gammal slentrian eller för att du tror att det ska vara så?

Fem bra aktiviteter för äldre hundar:

  1. Nosework och andra nosarbeten!

Detta kan man göra på så många olika sätt att det kan passa exakt alla hundar med en nos. Leta godis eller kottar på promenaden, fysiskt ansträngande uppletandeövningar, kantarellsök eller spår i skogen, eller kontrollerade fysiskt enkla – men mentalt utvecklande – sök efter till exempel eukalyptus inomhus.

Variation är förstås det bästa, men att leta godis, en gömd kong, noseworkdofter eller en ”tappad” handske på promenaden är egentligen sak samma för hunden. Börja med att lära hunden doften genom att hålla en burk med doften i handen och belöna hunden så fort den nosar. Lägg sedan ner burken med doft, eller det föremål du vill att hunden ska leta efter, på marken. Belöna när hunden nosar på doften. Göm sedan successivt svårare.

2. Fysträning på hundens nivå!

Att boka in ett besök hos en canineopat som kan hjälpa dig med ett fysprogram för just din hund är ett superbra sätt att göra rätt från början. Med enkla medel så som blåbärsris att skritta i, soffkuddar och en IKEA-pall kan man få ihop ett helt hemmagym som håller hundens kropp ung och stark. Passa på att kika över hullet hos hunden, att släpa på extra gram är tungt för en hundkropp, inte minst hos en äldre hund som inte är lika stark som en yngre.

3. Hitta en ny sport!

Hör du till skaran som tränat och tävlat med din hund men nu fått lägga lydnaden och agilityn på hyllan? Varför inte spana in hoopers, rallylydnad eller heelwork to music istället? Det är sporter där du jobbar med liksidighet, mjuka svängar och snällare rörelser. Utmärkt att börja med även för den som aldrig ens funderat på hundsport förut, förresten.

4. Åk på upptäcktsfärd!

 Även om din hund är skruttig i kroppen och de vanliga långpromenaderna fått bli allt kortare kan ni fortfarande upptäcka nya saker tillsammans. Leta upp nya smultronställen dit ni kan ta er med bil eller buss och låt hunden få känna nya lukter och se nya saker. En tur till en djuraffär, ett besök på café eller att bara sitta på en filt på stranden kan vara nog så värdefullt – och betydligt roligare än att gå samma tur runt kvarteret dag ut och dag in.

5. Lek med aktiveringsspel!

Att hitta på olika kognitiva lekar med den äldre hunden kan jämföras med att lösa korsord eller spela suduko för oss. Träna hjärnan för att hålla demensen stången, helt enkelt. Det finns massor av olika roliga aktiveringsspel för hundar, och du kan med lite fantasi bygga egna av sådant du har hemma. Ta till exempel en muffinsform och lägg några godbitar i varje hål. Täck godbitarna med hopknölat tidningspapper eller tennisbollar och låt hunden klura hur den kommer åt godiset. Eller sätt ihop några kompostgaller med buntband, och bygg en liten labyrint som leder fram till en skål med godis. Detta kan du göra med stolar och filtar också. Eller vik in några godbitar i en handduk som du knyter ihop till en lös knut.

Kom ihåg att ålder bara är en siffra, men om hunden vant sig vid att dagarna mest får tillbringas i hundsängen så kan det ta ett tag innan den vanan har brutits för ett – återigen – mer aktivt liv. Tillvarata tiden med hunden, inte minst när den tiden börjar rinna ut.