Snabba vardagslekar del 1

Snabba vardagslekar del 1

Det finns sätt att ge hunden kul uppgifter och lekar, också när tiden är knapp. Hundcoachen Johan Andersson ger dig tips anpassade till hur mycket tid du harI en serie med 6 avsnitt kommer Johan att dela med sig av många olika snabba och roliga lekar för dig och din hund.

Johans råd på vägen

  • Det finns möjligheter och förutsättningar att aktivera hunden överallt. Det gäller bara att börja tänka på saken. Tittar du runt under er vanliga promenad så upptäcker du massor av ställen.
    • Bestäm dig för att ge hunden en liten aktivering och lekar under varje promenad. Bara en. Som kan ta en enda minut. Det är början på vägen mot din förmåga att aktivera mycket mera.
    • Ha godis med dig jämt. Då kan du åt­minstone fixa en stunds ”mat-letande”, vilket egentligen är en väldigt bra aktivering.
    • Byt miljö med samma övning. När förutsättningarna förändras blir övningen ny för hunden. Det kräver en större mental insats.
  1. Matkastet. Du bor med egen trädgård eller liknande. Du är hemma på snabblunch. När omeletten fräser i pannan hinner du skära gårdagens rester i småbitar. Ta steget ut genom dörren, kasta och sprid ut bitarna över gräset. Hämta hunden. Mana den att söka. Gå in och lägg omeletten på en tallrik och ät. Hunden kommer att jobba hårt för att hitta varenda liten minibit mat. På nolltid har du gett hunden en arbetsuppgift den tar på största allvar.

Johan förklarar:

Så här gör jag ofta. Nästan varje dag faktiskt. Hundarna älskar jobbet. När vi har mycket rester att kasta ut anpassar jag kvällens foder­giva. Sommar eller vinter spelar ingen roll. Hundar söker lika bra i snö som i solsken.

  1. Ett snabbt sitt. Överraska hunden med ett sittkommando mitt i den korta rastnings­promenaden. Säg Sitt, förtydliga med att vänligt trycka ner hundens bak och belöna med din kärlek och kanske en godbit. Res dig men se till att hunden sitter kvar. När den tittar upp på dig säger du Varsågod och fortsätter gå.

Johan förklarar:

Gör du en sådan miniövning en gång varje dag i ett par veckor så kommer hunden att vara cirkussnabb på att sätta sig.

  1. Hoppa upp. Du rastar hunden och har en liten, liten stund över. Ni kommer till en mur, en bänk, en stor blå låda med vintersand eller liknande. Höjden ska förstås passa hundens storlek. Du tar upp en godisbit och lockar hunden att hoppa upp. Locka tills det fungerar. Belöna, låt hunden hoppa ner och fortsätt rastningen. Nästa gång vet hunden vad du vill. Den hoppar upp, får belöningen och sedan går du bredvid hunden som går på ”hindret”. Vid nästa tillfälle kommer hunden att hoppa upp utan att du behöver locka nästan alls. Hunden hoppar upp, du springer eller går snabbt bredvid och belönar när ”hindret” är avslutat.

Johan förklarar:

Mer behövs inte för att göra en kort rastning till en bra stund för hunden. Den får en uppgift och den får jobba tillsammans med dig. Hur lång tid det handlar om är inte viktig här. Det är din vilja att ge hunden något kul att göra som spelar roll.

Vill du läsa hela artikelserien ”Snabba vardagslekar”?

Snabba vardagslekar del 1

Snabba vardagslekar del 2

Snabba vardagslekar del 3

Snabba vardagslekar del 4

Snabba vardagslekar del 5

Snabba vardagslekar del 6

Aktuellt