Snabba vardagslekar del 6

Har du en hund som är rädd för vatten? Johan Andersson tipsar om hur ni kan övervinna rädslan.

Tips & trix

Snabba vardagslekar del 6

Det finns sätt att ge hunden kul uppgifter och lekar, också när tiden är knapp. Hundcoachen Johan Andersson ger dig tips anpassade till hur mycket tid du har. Det här är det sista avsnittet där Johan delar med sig av flera olika aktiviteter för dig och din hund.

  1. Utmana rädslor
    Nästan alla hundar har rädslor. Det kan du utnyttja som aktivering. Ta vatten som exempel. Vattenspegeln är bedräglig, tycker många hundar. Den ser ut som ett golv men när man försöker gå på det faller man igenom. Gå till vattnet och sätt dig nära det. I lugn och ro. Locka fram hunden, kela lite med den, ge den en godbit, kanske till och med ett litet tuggben. Första gångerna ska nu bara ha en stilla stund tillsammans alldeles intill det som är lite läskigt. Så kanske du lägger en godisbit på en bit flytande bark, helt nära stranden eller bryggan. Mana vänligt, hetsa inte. Om hunden inte vågar så skvalpar du barkbiten närmare, tills hunden når.

Johan förklarar
I små steg gör du vattnet till en helt okej lekplats. Med tiden kommer hunden att våga sätta ner tassarna och resten är enkelt. Hunden vinner över rädslan, med din hjälp. På ungefär samma sätt kan du jobba med allt hunden är rädd för eller oroar sig över.

  1. Lägga spår
    Att lägga viltspår till hunden är jättebra men tar tid. Du kan ge hunden ungefär samma uppgift på bara en halvtimme. På morgonen när hunden inte är med knyter du fast något gott doftande, till exempel ett märgben, i ett snöre. Gå en bit med vinden i ryggen. Första gången räcker det med 50 meter. Knyt fast belöningen i något. Gå en runda hemåt, så att du inte kliver i spåret. Detta tar kanske 15 minuter. Lite senare visar du hunden var spåret börjar. Hunden är född till att använda näsan, den klarar utmaningen utan problem. Stor glädje och god belöning väntar i spårets slut.

Johan förklarar
Det här kan du lägga mycket tid på genom att göra spåren allt svårare. Men du kan också fortsätta med enkla spår fast i olika och nya miljöer. Det fina är att hunden jobbar stenhårt mentalt när den spårar. Spår kan du variera i det oändliga.

Vill du läsa hela artikelserien ”Snabba vardagslekar”?

Snabba vardagslekar del 1

Snabba vardagslekar del 2

Snabba vardagslekar del 3

Snabba vardagslekar del 4

Snabba vardagslekar del 5

Snabba vardagslekar del 6

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…