Snabba vardagslekar del 2

Snabba vardagslekar del 2

Det finns sätt att ge hunden kul uppgifter och bra aktivering, också när tiden är knapp. Hundcoachen Johan Andersson ger dig tips anpassade till hur mycket tid du harI en serie med 6 avsnitt kommer Johan att dela med sig av snabb och rolig aktivering för dig och din hund. Här är del 2!

  1. Fiffigt när mobilen ringer
    Du ber personen vänta, tar upp en näve hund­godis ur fickan, kliver ut i gröngräset, blåbärsriset eller snön och kastar. Säg varsågod till den överraskade hunden och återgå till samtalet. Din insats tar kanske en minut, hunden har aktivering för ett helt mobilsamtal.

Johan förklarar:
Du ska inte alltid och enbart belöna med godis. Men jag brukar ha några godbitar i fickan för det mesta. Bra att ha i många lägen.

  1. Ta chansen och prassla
    Du ser att det byggs på andra sidan gatan när hunden och du är på er vanliga promenad­rastning. Byggställningar reser sig ur trottoaren, en presenning på marken och fladdrande plast mot husväggen. Gå dit och öva en stunds sitt, ligg och ”visst vågar du gå på prasslig presenning”. Locka hunden att gå förbi och kanske nosa på den fladdrande plasten som fladdrade så läskigt.

Johan förklarar:
Alla övningar, aktivering och lekar, hur enkla de än verkar, blir nya i en för hunden ny miljö. Överallt hittar du möjligheter att verkligen få hunden att förstå att Sitt betyder sitt överallt, inte bara hemma i köket. Dessutom är det en mental aktivi­tet för hunden att komma över oro. En skrynklig presenning till exempel.

  1. Vänta kvar
    Du ska köpa en glass i kiosken. Kön är lång, kanske fem minuter. Bind upp din hund ett par meter bort. Kan den vänta på en mur, en sten eller liknande är det bra. Du är så nära att du enkelt kan styra hunden att sitta stilla (eller ligga eller stå, det avgör du). Beröm med rösten när det fungerar.

Johan förklarar
När du säger till hunden att vänta och stanna, är det enklare om hunden sitter på något. En stubbe, en mur, en sandlåda eller så. Då sitter den automatiskt fastare. Det här är början på den träning som leder till att du kan sätta hunden en bit ifrån glasskiosken när du handlar. (Men lämna aldrig hunden ensam utanför en affär.)

Snabba vardagslekar del 1

Snabba vardagslekar del 2

Snabba vardagslekar del 3

Snabba vardagslekar del 4

Snabba vardagslekar del 5

Snabba vardagslekar del 6

 

Aktuellt