Snabba vardagslekar del 4

Att bli lite ompysslad under promenaden är riktigt underbart! Bild Getty Images

Tips & trix

Snabba vardagslekar del 4

Ha godis med dig jämt. Då kan du åt­minstone fixa en stunds ”mat-letande”, vilket egentligen är en väldigt bra aktivering. Det är ett av råden från Härliga Hunds egen hundcoach Johan Andersson. Nu har vi kommit fram till avsnitt 4 Tips & trixskolan: Snabba vardagslekar.

  1. Klipp klor och borsta
    Klipp hundens klor mitt under promenaden. När hunden rastat av sig sätter du dig och lockar hunden att kela en stund. I lugn och ro klipper du klorna. Den här gången i parken, nästa gång vid sjökanten och sedan utanför snabbköpet och så vidare. Du kan också borsta hunden ordentligt på samma sätt, i nya miljöer. Glöm inte att lägga lite tid på kli på magen och annat härligt före och efter klippningen. Resultatet blir en hedersstund för hunden.

Johan förklarar
Att göra saker som att klippa klorna på ett nytt ställe är en aktivitet för hunden. Det här är också ett fantastiskt bra sätt att klippa klorna på en hund som hemma inte vill få klorna klippta. En ny miljö innebär nya förutsättningar. Om det behövs tar du bara en klo i taget, dag för dag. Varierar du platsen kommer det snart att fungera hemma också.

  1. Lär hunden ”falla”
    Hundar brukar ha svårt för att tappa markkontakt. De vill ha ”tasskontroll” i livet. Men du kan lära hunden att lita på dig. Locka upp, eller sätt upp, hunden på något högt. En mur, en stor sten, ett lågt tak eller liknande. Locka den att komma till dig som står nedanför. Första gången är utmaningen ganska låg, du står mer bredvid men ändå betydligt lägre än hunden. Locka med en godbit om det behövs men framför allt med dig själv. Håll händerna nära hunden, som stöd. Om det behövs styr du hunden ut i luften, in i din famn. Och berömmer stort. Själva övningen tar inte många sekunder men här ska du inte stressa. Det är ditt manande lugn, din stadiga trygghet, fullkomligt utan stress, som får hunden att lita på dig.

Johan förklarar
Det här är verkligen bra för hunden att kunna. Litar hunden så mycket på dig att den låter sig falla ner i din famn från en högre punkt betyder det att relationen verkligen fungerar. Det här är alltså värt att träna på, och eftersom det ställer stora mentala krav på hunden är det mycket aktivering på kort tid.

  1. Hoppa upp och vänta
    Som tricket ”Hoppa upp” som tar en minut, men nu sätter du hunden. Säg Vänta och backa ett par steg. Reser sig hunden är du snabbt framme och sätter den igen. Backa i takt med framgången. Målet är att gå undan och låtsas göra något annat en stund, medan hunden sitter säkert. Glöm inte ett lösande kommando. Gå till hunden, beröm och säg Varsågod.

Johan förklarar
Det här kan du göra var som helst och när som helst, men stressa inte. Om du är helt lugn så blir hunden tryggare i att sitta kvar. Kalla inte in hunden från kommandot Vänta. Gå tillbaka och ge den frikommando.

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…