Snabba vardagslekar del 5

Utmana vovven till att träna med högre svårighetsgrad, lägg bara till lite olika störningsmoment.

Tips & trix

Snabba vardagslekar del 5

Det finns sätt att ge hunden kul uppgifter och lekar, också när tiden är knapp. Hundcoachen Johan Andersson ger dig tips anpassade till hur mycket tid du har. Vill du försvåra det hela lite, byt miljö med samma övning. När förutsättningarna förändras blir övningen ny för hunden. Det kräver en större mental insats. 

 1. Omvägsproblem: 

  Nästan alla hundar gillar att springa efter fåglar. Vilket ger dig fina träningsmöjligheter. Ta med dig det lite torra brödet och promenera med hunden till fågelstället. Första gången kan du binda hunden i bänken. Säg Vänta, och var noga med att hunden förstår vad du vill. Sedan är det bara att njuta av stunden och mata fåglar. Men ha tillräckligt mycket fokus på hunden. Beröm med rösten när den väntar fint. Efter en tid låtsas du binda fast hunden, som egentligen är lös med kopplet på marken. Du kan fortfarande nå det om du skulle behöva. Kanske en lite längre lina är ett alternativ, för säkerhets skull.

  Johan förklarar

  Fåglar i rörelse är en enorm retning för hunden. Det är alltså ett bra ställe att träna på. Öva en lite längre stund så att hunden får möjlighet att hinna varva ner. Om du ger övningen en halvtimme så kommer hunden att slappna av och förmodligen lägga sig att vila. Då har ni kommit långt i väntaträningen.

 1. Hitta nya störningar
  Du passerar ett stängsel. Det finns en öppen grind en bit bort. Du tar upp en godisbit, visar hunden och kastar den över staketet. Sedan väntar du. Tålmodigt. Om det verkligen behövs så hjälper du hunden att hitta grinden. Men ge den tid att lösa problemet själv. Du kan också visa fram en godisbit och klättra upp på något som hunden bara klarar genom att ta en annan väg. Till exempel en stor sten som lutar åt ena hållet men är brant på den sida du klättrat upp. Ser du en grushög intill en mur så kan du gå några meter, visa godbit (eller en leksak), lägga den uppe på muren, säga Varsågod och vänta. Hunden vill ha belöningen, den kommer att hitta grushögsvägen upp.

Johan förklarar
Alla typer av uppgifter där hunden måste prova sig fram och koncent­­rera sig är väldigt bra. I takt med framgångarna kan du ge hunden allt krångligare omvägsproblem. En kanonaktivitet.

 1. Möta får
  Är din hund är bra på konster som rulla runt, vänta, ligg och vacker tass? I så fall kan du hjälpa den att bli ännu bättre, ännu säkrare, genom att träna allt det där med olika typer av störningar. Ett exempel är fårhagen. Locka fåren till stängslet och börja jobba med hunden alldeles nära. Fånga hundens uppmärksamhet och hjälp den att få fokus på uppgiften i stället för på bräkande får. Du kan hitta hästhagar, trafikerade rondeller, folkfulla busshållplatser, plaskdammar, hundrastgårdar och en massa andra platser som ”stör och lockar” hunden.

Johan förklarar
Om du ökar störningen stegvis blir hunden allt bättre på uppgiften. Det tar inte många minuter om dagen, men ganska snart klarar hunden att utföra konster och vara koncentrerad på vad du vill, vad som än händer runt den. Det är en mycket bra mental aktivering.

Vill du läsa hela artikelserien ”Snabba vardagslekar”?

Snabba vardagslekar del 1

Snabba vardagslekar del 2

Snabba vardagslekar del 3

Snabba vardagslekar del 4

Snabba vardagslekar del 5

Snabba vardagslekar del 6

 

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…