Hundar använder tydliga signaler för att visa hur de känner sig, men i många fall misslyckas människan med att förstå dessa signaler.

Studie: Många hundägare missförstår sin hunds signaler

En forskningsstudie har visat att många hundägare misstolkar sin hunds signaler, och att de har svårt att upptäcka när hundarna känner sig obekväma vid exempelvis kramar och klappning. En bättre kunskap i dessa signaler är avgörande för att förebygga hundbett, enligt studien. 

Forskare från Cork Pet Behavior Center har dragit slutsatsen att människors behov av kärlek, kel och lek ibland kan få hundar att känna sig stressade och överväldigade.

Studien, som publicerades nyligen, granskade nästan 200 populära videoklipp från sociala medier där människor interagerar med sina hundar. Denna analys avslöjade en klyfta mellan hur människor och hundar uppfattar samma situation.

Hundar har inte samma behov av kramar

Många av videoklippen visade tecken på att hundarna inte mådde bra eller kände sig stressade, enligt forskarna. Detta berodde till stor del på att hundägare ofta hanterade sina hundar på sätt som hundarna inte uppskattar.

Det människor tycker är kärleksfullt kanske inte alltid är trevligt för hundarna. Till exempel kan de tycka att det är obehagligt när vi klappar dem på huvudet eller tittar dem djupt in i ögonen.

- Ett exempel är kramar, vilket hundar ofta har svårt att avläsa eller förstå. Även om det ser gulligt ut, så delar hundar inte vår förkärlek för kramar och blir ofta ängsliga, säger Elizabeth Ann Walsh, beteendevetare vid Cork Pet Behavior Centre.

Kunskap om hundbeteende avgörande för att förebygga hundbett 

Eftersom forskarna inte hade direkt fysisk tillgång till hundarna, var de inte kapabla att mäta de fysiologiska reaktionerna hos djuren. Istället tolkade de beteendemönster som skall, slickningar, blinkningar och svansviftningar.

Det är till stor vikt att lära sig om hundens tecken på obekvämhet för att förebygga konflikter.

Av de 190 videoklipp där människor antingen kramade eller klappade sina hundar på huvudet, visade studien att 68 procent av hundarna vände bort huvudet, 81 procent blinkade onormalt fort och 60 procent fällde ned öronen.

Hundar använder signaler för att visa hur de känner sig. När de är stressade kan de till exempel vända bort huvudet, slicka sig om munnen eller gäspa.

Studien upplyste att riktad utbildning om hundbeteende för barn och vuxna är avgörande för att förebygga hundbett, undvika missförstånd och skapa en mer stabil relation.