ANNONS

Även om den korta pälsen inte blir lika märkbart påverkad så innebär en ren och återfuktad hund friska och starka hårstrån.

Myten om att hundar inte ska tvättas - 5 tips för att underlätta pälsvård

Vilka myter finns det kring pälsvård? Vi har pratat med Anna-Lena Lönberg som är produktspecialist på K9 competition för att undersöka ämnet djupare.

Förutom sin nuvarande roll är Anna-Lena Lönberg dessutom utbildad hundfrisör. Genom åren har hon schamponerat och friserat otaliga hundar och raser och vet vad som krävs, och inte krävs, för en god pälsvård. En vanlig myt som Anna-Lena gärna vill begrava är att det skulle vara dåligt för hundarna att få pälsen tvättad. 

- Den myten vore likvärdig som att man själv inte behöver borsta eller tvätta sitt eget hår. Dels är så himla mycket föroreningar ute som man behöver tvätta bort. Sen vet man själv, om du inte tvättar ditt hår och har ett smutsigt hår, då kliar det. Det kan det även göra på hunden, säger Anna-Lena och fortsätter:

- När vi pratar om föroreningar, finns det en överflöd av dem, särskilt med tanke på klimatförändringarnas påverkan. Regnet för ju med sig allt tillbaka till marken, vilket ökar behovet av att hålla hunden ren från smuts och föroreningar.

Tovor gör att hunden fryser mer 

Beroende på vilken ras man har behöver hundens päls olika former av vård. Medan korthåriga raser ofta är mer lättskötta, kräver långhåriga raser mer pälsvård.

När man har en långhårig hund är det viktigt att läsa på lite om hur man ska ta hand om pälsen på bästa sätt, för att undvika tråkiga situationer. 

- Pälsvård är än viktigare vid en längre päls, när en längre päls blir smutsig och porös uppstår tovor mycket lättare. Då kommer det heller inte in luft under och det blir kallt och fuktigt för hunden. Vill man förhindra detta och minska risken för tovor så gäller det att ha en ren päls, förklarar Anna-Lena. - Om ett hårstrå blir till en tova kan det indikera att det har passerat sitt bäst-före-datum och blivit skadat och frissigt. Lyckligtvis finns det idag många högkvalitativa produkter på marknaden som är både skonsamma mot hud och päls, och som återfuktar båda. 

Förhindrar din hund från att släppa mer hår 

Men oavsett vilken pälstyp hunden har, menar Anna-Lena att man bör ge sin hund ett ordentligt bad då och då. Även om den korta pälsen inte blir lika märkbart påverkad så innebär en ren och återfuktad hund friska och starka hårstrån. 

- Hur ofta man ska tvätta är upp till var och en men man ska absolut schamponera både långhåriga och korthåriga raser, och komma ihåg att använda balsam även i en kort päls. Balsam försluter hårstrået och ger mer fukt, vilket gör att det tar längre tid innan det blir smutsigt och slitet. 

Dessutom minskar regelbundna bad mängden päls som hunden släpper, vilket ger underullen en möjlighet att lossna på ett mer naturligt sätt. 

Vårda mellan tvättar 

Att använda schampo och balsam på sin hund är en bra grund. Det finns också fler produkter på marknaden som är värd att överväga för att ge sin hund frisk hud och päls.

K9 Competition har ett brett utbud med alternativ för den som vill ta hand om både tassar och nos, samt pälsvårdsprodukter som kan och bör användas mellan tvättar. Att ha produktion och utveckling lokalt har alltid varit viktigt för företaget, som trots sin internationella framgång än idag är svensktillverkade och finns utanför Helsingborg. Eftersom deras produkter spädes ut är de väldigt dryga och räcker länge. 

- Om du inte vill bada din hund lika ofta, men ändå behöver borsta den, finns det bra utredningssprayer som man kan använda hur ofta man vill. Vi har fyra olika varianter för hund till olika pälstyper. 

Inte alla hundar är entusiastiska över badande, särskilt de som är äldre, trötta eller fortfarande unga och inte har energi (eller för mycket energi!) för långa badstunder. Här är fem praktiska tips från K9 Competition för att underlätta badtiden för din fyrbenta vän. 

När man har en långhårig hund är det viktigt att läsa på om hur man ska ta hand om pälsen.

FEMTIPS FÖR ATT TVÄTTA DIN HUND: 

  1. Schamponera först för att öppna upp hårfjället och göra pälsen ren från smuts och föroreningar. Använd balsam efteråt för att försluta hårstrået och göra pälsen mjuk och glänsande.

  2. Använd bra borstar, investera i en stålkam och en liten flexikarda. Innan du kammar hunden kan du spraya lite utredningsspray för att göra det lättare att reda ut tovor. Fler verktyg än så för pälsvård behövs sällan - förutsatt att din hund inte behöver klippas eller trimmas.

  3. Ta ett område i taget! Du själv kanske tycker det är jobbigt ellar har svårt att hitta tid. Då kan du dela upp stunden och borsta ena frambenet ena dagen, nästa framben andra dagen. Du behöver inte göra hela hunden om du inte har den tiden - ett område ibland blir till slut hela kroppen.

  4. Gör det till en mysig stund för både dig och hunden! Om din hund inte gillar att bada kan du prova att bada den i ett handfat om den är liten eller ta den till duschen om den är stor. Ta av dina strumpor och sätt dig bekvämt bredvid på en pall så att det inte blir jobbigt för ryggen. Använd en mild temperatur för att göra badupplevelsen så behaglig som möjligt.

  5. Föna hunden. Du behöver inte ha en “hundfön” utan det går bra att använda en vanlig fön med låg värme. Tycker inte hunden om när du fönar, försök att föna från ansiktet. Det är ofta när man blåser i öronen eller mot ansiktet som de tycker är obehagligt. Om din hund är känslig kan du använda en halsduk eller buffer för att skydda öronen. 

 Hitta alla produkter från K9 Competition här!