"Jag blev riktigt rädd och bar honom tillbaka till bilen", berättar ägaren Amanda Lundwall.

Fräck blev ormbiten på promenad: "Bar honom tillbaka till bilen"

Nu är våren här och med den kommer även ormarna ut från sin vinterdvala. Fräck är en av de som drabbats av ormbett, ägaren Amanda gjorde helt rätt - och bar honom tillbaka. Men varför ska man göra det, och hur gör man om hunden är för stor för att bära? 

Varje vår blir tusentals hundar och katter bitna av ormar. Hundar blir vanligtvis bitna i nosen men även bett i tassarna förekommer vilket kan vara nog så allvarligt. 

Hundägaren Amanda Lundwall delar med sig om vad som inträffade när hon var på en promenad med Fräck, hennes femåriga Siberian Husky.

- Vi var på promenad och han gick bredvid mig i koppel, en bit från vägkanten där det var lite högre gräs. Sen blev han helt stilla och ryckte till och då förstod jag att han blivit biten. Sedan såg jag ormen, den var inte superstor. Så jag tror att han bara råkade gå på den, stannade upp och luktade och blev biten. Jag blev riktigt rädd och bar honom tillbaka till bilen. Fräck fick sedan spendera några nätter på djursjukhuset med dropp och noggrann observation, berättar hon.

Om man misstänker att hunden har blivit ormbiten gör man klokt i att bära den hem

Enligt chefsveterinär Sandra Douglas på Anicura, blir de flesta ormbitna hundar ordentligt sjuka.

- Det som först visar sig som en kraftig svullnad vid bettstället kan snabbt utvecklas till ett livshotande tillstånd med skador på inre organ, säger Sandra Douglas och fortsätter:

- Om man misstänker att hunden har blivit ormbiten gör man klokt i att bära den hem eller till bilen om man är på resande fot. Därefter bör man utan dröjsmål ta kontakt med veterinär.

Finns det några platser i Sverige som är mer ormtätt än andra?

- Huggormar gillar värme, speciellt på våren. Då hittas de ofta i högt gräs eller vid steniga platser där det är lä och solen ligger på. Huggormarna finns i hela landet men på grund av det varmare klimatet i de sydligaste delarna är det där de vaknar till liv först. Bland annat ser vi många ormbett i Kalmarsundsområdet just nu.

I vilka sorters av miljöer bör man vara mer vaksam för ormar?

- De patienter som kommer in till oss har många gånger blivit bitna när det strosat i högt gräs, vid stenmurar eller vid diken bredvid vägkanten. Ormarna ligger gärna och solar sig på varma ställen och kan även förekomma till exempel mitt på vägen eller vid altanen runt husknuten.

Om hunden är för stor för att bära på sina axlar, har ni något tips på vad man då kan göra?

- Det viktigaste är att försöka minska hundens rörelse så mycket som det går. Om det inte går att bära hunden på grund av storleken, koppla hunden och gå i lugnt tempo tillbaka för att kunna ta hunden till veterinären. Om möjligt så kan det vara bra att ringa en vän eller familjemedlem som kan komma och plocka upp djurägaren och hunden så att de inte måste gå mer än nödvändigt.

    Veterinärens tips vid ormbett:

  • Agera snabbt, men håll dig lugn.
  • Se till att hunden inte rör på sig mer än nödvändigt, det förhindrar att giftet sprids i kroppen.
  • Bär hunden hem eller till bilen. En större hund kan bäras över axlarna.
  • Kontakta veterinär direkt för rådgivning

Källa: AniCura