Sponsrat innehåll

Så lägger du ett tassbandage
Öva dig på att lägga ett skyddande tassbandage så kan du momenten om det blir skarpt läge. Foto: Distriktsveterinärerna

Så lägger du ett tassbandage

Om olyckan skulle vara framme så kan det vara bra att själv kunna lägga ett skyddande tassbandage. Här nedan visar Distriktsveterinärerna steg för steg hur du går till väga. Ett tips är att träna att lägga ett bandage så är både du och din hund förberedd om det skulle bli skarpt läge.

 

Det här behöver du:

Klippta remsor av bomullspolstring, en rulle bomullspolstring, steril kompress, elastisk linda typ VetFlex. En sax och koksaltlösning eller ljummet vatten för rengöring. God belysning och en medhjälpare som håller hunden. Ett skydd till bandaget när du går ut, till exempel en gummihandske.

1.

Tvätta såret med ljummet vatten eller kok-saltlösning. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola det rent eller att tvätta ordentligt med en kompress eller bomullstuss. Torka torrt.

2.

Lägg en steril kompress närmast såret som skydd. Lägg sedan remsor av bomullspolstring eller remsor av en mjuk kompress mellan varje tå. Glöm inte sporren! Undvik veck och tänk på att det får varken vara för löst eller för åtstramat för att undvika skav eller hudirritation.

3.

Lägg bomullspolstring runt hela tassen och en bra bit upp på benet, minst till handled eller has.

4.

Lägg gärna något extra varv ovan och speciellt under tassen.

5.

Linda sedan bomullspolstring likt bilden över tassen och upp över benet.

6.

Det är viktigt att bandaget läggs med ett jämt tryck och skall sitta stadigt, men utan att tassen blir stasad.

7.

Fäst bomullspolstringen med elastisk linda.

8.

Det finns flera modeller att välja mellan som fäster i sig själv och därför enkla att använda då du inte behöver någon tejp. Tänk på att bandaget skall vara ett stöd men utan att du drar åt för hårt.

9.

Om det är fuktigt ute när hunden skall gå ut på promenad kan du trä över en vanlig diskhandske eller en plastpåse för att skydda bandaget, dock skall den ej sitta på inomhus.

KOM IHÅG:

Byt bandaget dagligen – men ibland kan man behöva byta bandaget oftare. Du behöver vara observant på om hunden verkar irriterad, eller om bandaget till exempel har glidit, eller blivit fuktigt. Använd tratt så hunden inte kommer åt bandaget.

 

Läs även Ge tassarna en hjälpande hand 

Läs även Veterinärens 7 tass-tips