ANNONS: Sponsrat innehåll

Veterinärens 7 tasstips

Veterinärens 7 tasstips

Ansa bort håren mellan trampdynorna så det inte fastnar isklumpar råder veterinär Anette Johansson. Foto Pixabay

Tassarna kan slitas hårt på frusen och snötäckt mark, och det händer att det uppstår både sprickor och sår.  Distriktsveterinär Anette Johansson ger tips om hur du själv kan förebygga tasskador.

 

Förebygg genom att:

1. Smörja ofta

Det finns en mängd olika salvor man kan använda. De flesta salvor är zinkbaserade. Man kan använda tassalvor, mjukgörande hudsalvor, vaselin, zinksalva och spensalva. Observera att salvan inte får innehålla vatten om den ska användas utomhus!

2. Klippa hår

Ansa bort håren mellan trampdynorna så det inte fastnar isklumpar.

3. På med skor

Dagens hundskor fäst ofta med elastiska kardborreband och är lätta att ta av och på. Se till att skorna är hela, annars riskerar man att det kommer in snö i skon och det kan bli ännu värre skador på tassarna. Har skorna blivit blöta så byt till torra!

 

Vad gör jag vid…

4.  klobrott?

Vid brutna klor behöver veterinär alltid kontaktas. Det är mycket smärtsamt för hunden att bryta en klo och den kan snabbt bli inflammerad.

5.  skärsår?

Tidigt på vintern när marken och vegetationen är frusen, men det ännu inte är någon snö, kan skärsår uppstå. Såren ser ut som små snitt i trampdynan och det kan ta lång tid att få till läkning. Smörj trampdynorna och använd hundskor. Djupare skärskador måste sys av veterinär och bandageras så det inte blir någon belastning på såret.

6.  torrsprickor?

På trampdynorna ser man ofta torrsprickor på hundar som bor inomhus. Sprickorna kan gå över hela trampdynan eller sitta precis bakom klon. Dessa sprickor är smärtsamma för hunden. Smörj flitigt och använd hundskor på promenaden om sprickor uppstått.

7.  köldsprickor?

Huden mellan trampdynorna ska inspekteras noggrant. Det kan bildas små isbollar som orsakar köldskador i huden. Rodnader, svullnad och sprickor ses ofta. Salvor och skor är behandlingen.

 

 

Distriktsveterinär Anette Johansson. Distrikts-veterinärerna, Kiruna

 

Läs även Distriktsveterinärernas tips om att ge tassarna en hjälpande hand.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu