en hund som sitter bland växter inomhus
Valpar kan vara rätt oförsiktiga när de kommer till att tugga och smaka på saker, se till att ditt hem är städat från giftiga växter.

Varning: 5 inomhusväxter som är farliga för din hund

Växter är vackra, men kan även vara giftiga att inta. Vi har listat 5 giftiga växer du bör vara försiktig med.

Vem älskar inte ett hem fullt av växter? Däremot bör du vara uppmärksam och känna till vilka som hunden absolut inte tål, då vissa av de kan vara mycket giftiga för djur att äta eller tuggas på.

Vissa växter kan orsaka allvarliga matsmältningsproblem, neurologiska problem eller till och med leda till döden om de intas i tillräckligt stora mängder. Därför är det viktigt att ägare är medvetna om vilka växter som är farliga och antingen undviker att ha dem i hemmet eller placerar dem utom räckhåll för hunden. 

Att inför ett hundköp kontrollera och hålla koll på vilka växter som finns i hemmet och deras potentiella farlighet för hunden kan hjälpa till att förhindra olyckor och främja en säker miljö för husdjuren. Det finns en myt om att djur själv kan lukta sig till vad som är giftigt och inte, och även om det i vissa fall kan stämma så är det inte något du bör räkna med. Vem vill riskera att sin nya valp har insikt nog att hålla sig undan från giftiga krukväxter och bukettblommor? Det är nog trots allt tryggare, att se till att hemmet är rent från dessa 5 av inomhusväxterna som är giftiga för hunden.

5 inomhusväxter som är giftiga för hunden:

  • Gullranka: Stammen och bladen innehåller irriterande ämnen som kan ge symtom såsom mun-sveda och problem från mag-tarmkanalen.
  • Tulpan: I tulpanen är löken allra giftigast. Om hunden äter tulpan kan den få symptom i magtarmen samt uppvisa slöhet.
  • Lilja: På liljan är både roten, blomman och bladen giftiga. Om din hund äter växten kan den få allvarliga symptom med kramper och även hjärtat kan påverkas.
  • Orkidéer:  Alla slags orkidéer är giftiga för hund. Växten är dock endast farlig i höga doser, därför är förgiftning hos hundar rätt sällsynt.
  • Amaryllis: Särskilt löken är mycket giftig på denna växt och kan orsaka hjärtrubbning för hunden.