ANNONS: Sponsrat innehåll

Ge tassarna en hjälpande hand

Ge tassarna en hjälpande hand

Ge tassarna en hand och undvik skador. Foto Getty Images

Snö och is kan slita hårt på hundtassarna, men det finns saker man kan göra själv för att förbereda tassarna för vinterkylan. Veterinär Anette Johansson vid Distriktsveterinärerna i Kiruna ger tips för minusgrader.

Hundens tassar bör tas om hand för att förebygga smärtsamma skador, och det gäller både sällskapshundar som aktiva, arbetande hundar.

Komplicerad struktur

– Tassen är en komplicerad struktur med många små ben och ligament. Den tjockaste huden på hundkroppen är trampdyneytan och den är täckt av små rör som gör att trampdynan känns grov och som gör den nötningstålig, dragtålig och stötdämpande, förklarar veterinär Anette Johansson vid Distriktsveterinärerna i Kiruna.

Börja med klorna

Trampdynans insida består av fett och bindväv som ger ännu mer stötdämpning och här finns också hundens svettkörtlar. När man inspekterar tassen ska man börja med klorna. Hundens klor är hårda och hornliknande och växer kontinuerligt från sin bas, klofästet. Inuti klon går den mjuka, blodfyllda och ömtåliga pulpan.

Lagom långa

– Titta efter sprickor, brott och ojämn nötning. Hur ser din hunds klor ut? När hunden står på en jämn yta ska klorna vila strax ovan marken. Då är de lagom långa, säger Anette Johansson.

Klipp innan

– Klipp inte klorna samma dag som du ska göra någon större aktivitet med hunden, som till exempel en längre vandring, utan gör det några dagar innan, då hinner foten anpassa sig om klorna var för långa innan, ytan hinner slipas ner och om man råkade klippa i pulpan så hinner den att läka.

Undvik snöklumpar

En annan enkel åtgärd om hunden har hårtussar mellan trampdynorna, är att klippa bort dessa tussar, det gör man bäst med en trubbig sax. Det bildas ofta snöklumpar i dessa hårtussar annars.

Om hunden stannar och lyfter en tass under utevistelsen så ska man vara observant, det kan vara så att den är på väg att få köldkramp.

Massera inte

– Värm den drabbade tassen i din hand en stund, men massera inte, det kan vara smärtsamt för hunden.

Håll värmen

Se även till att hunden har ett täcke på sig om det är kallt. Då blir kroppen varm och även ben och tassar blir varmare. Det är viktigt att alltid hålla hunden varm, poängterar Anette Johansson.

 

Läs Distriktsveterinärernas 7 tasstips här.

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu