Hundstallet får ta emot allt fler hundar.

Tragiska anledningen till att fler lämnar in sina djur till hundstallet

Hundstallet upplever ett högt tryck på hundar som behöver vår hjälp. Jämför vi januari- mars 2023 med samma period för 2024, ser vi en ökning med 30% av hundar som har passerat Hundstallets dörrar.

Det finns många olika anledningar till att en hund kommer in till Hundstallet. Det kan vara vanvård, att man inte har råd med veterinärkostnader eller förändrade familjeförhållanden. En annan återkommande orsak är djursamlare. Människor som samlar på djur, likt människor som samlar på saker, är ett stort problem och lidande för både djuren och människorna. Anledning till att man börjar samla på djur kan bero på flera olika orsaker. Bland annat på grund av psykisk ohälsa, en kennel som går överstyr eller skilsmässa som leder till depression och en ekonomisk utmaning.

Samhällsproblemet med vanvårdsärenden

I början på året tog Hundstallet emot 39 hundar, både tikar, hanhundar och valpar. De bodde i ett eget hus på tomten där golvet var täkt med avföring, stark doft av ammoniak och utan vare sig bäddar eller vattenskålar. Huset var dessutom inte uppvärmt. Hundarna kom efter en tid till Hundstallet där deras resa att hitta ett nytt hem på påbörjades. Pälsen var tovig, klorna var så långa att flera hade svårt att gå, dåliga tänder och flera hade aldrig fått sätta sin tass utanför huset. Dessutom var det flera valpar och några av tikarna var dräktiga.

Tyvärr är detta ett fall av många.

Tyvärr är detta ett fall av många. Det finns många tragiska historier och öden som Hundstallet får ta del av. Utöver hundarnas lidande, finns det även många gånger ett stort lidande hos djursamlarna själva. När dessa hundar omhändertas finns ingen rehabiliteringsplan för hur de ska komma på fötterna igen och återfallsrisken är därav mycket hög. Många gånger vill dessa människor inte hundar något illa men man har inte förmågan att ta hand om hundarna eller lösa den ohållbara situationen. Det är ett stort samhällsproblem. 

När dessa hundar kommer in till Hundstallet arbetar vi mycket med att de ska få in rutiner och få känna sig trygga. De kanske för första gången får gå en promenad, får ett bad, tänderna borstade och klorna klippta. Hundstallet lär känna dem för att hitta det hemmet som passar just dem. Av de 39 hundar som omhändertogs har flera av dessa nu fått ett nytt hem, men några väntar fortfarande på att få hitta hem till en ny familj.

Källa: Hundstallet