Ska du ta med hunden på semestern i år?

8 tips inför tågresan med hund

Är det dags för en tågluff i sommar? Oavsett om du åker i Sverige eller ska åka runt i Europa är dessa 8 tips bra att ha koll på!

Vi har tidigare följt med på Sofias tågresa, där hon reste 100 mil med sina två hundar. Här är hennes 8 bästa tips inför tågsemestern:

Sofias 8 tips för en lyckad tågsemester

1. Kontrollera tågbolagets regler: Innan du bokar din biljett är det avgörande att du kollar upp tågbolagets regler och riktlinjer för att resa med husdjur. Varje bolag kan ha olika regler gällande antal hundar tillåtna ombord och vilka specifika kupéer som är djurvänliga.

2. Boka i förväg: Eftersom antalet platser för husdjur kan vara begränsat, se till att boka din biljett i god tid för att säkerställa att både du och din hund har plats i en djurvänlig kupé.

3. Ta med nödvändiga tillbehör: Kom ihåg att packa med dig allt din hund kan behöva under resan, inklusive vatten, mat, skålar, leksaker, koppel, sele eller bur, samt en mjuk filt att ligga på. Om du reser utanför landet, se till att ha med nödvändiga dokument som vaccinationsintyg eller ID-handlingar.

4. Hundvänliga utrymmen: Försäkra dig om att du känner till var hundarna är tillåtna ombord. Ibland är de endast tillåtna i särskilda utrymmen och det kan vara klokt att förbereda en matsäck om du reser ensam med hunden, och inte kan lämna hunden för att besöka restaurangvagnen.

5. Respekt för medpassagerare: Kom ihåg att inte alla resenärer delar din kärlek för hundar. Håll din hund lugn och under kontroll under hela resan och undvik att låta den skälla eller springa runt i tåget.

6. Planera kisspauser: Var förberedd på tågets stopp genom att fråga tågkonduktören eller använda tågbolagets hemsida eller app. Planera för korta pauser där du kan rasta din hund och se till att sätta ett larm för att inte missa dem.

7. Rasta och aktivera hunden ordentligt innan avgång: Innan du går ombord, se till att din hund har fått tillräckligt med motion genom att gå på en eller flera längre promenader. En trött hund är oftast en lugnare och mer samarbetsvillig reskamrat.

8. Trots bästa förberedelser kan olyckor inträffa under resan. Se till att ha med dig rengöringsprodukter och extra handdukar för att kunna ta hand om eventuella spill eller olyckor som din hund kan ha.