Valpar är himla gulliga - men också tidskrävande! Har du vad som krävs för att skaffa hund?

10 saker att tänka på innan du skaffar hund!

Har du äntligen tagit beslutat att skaffa hund? Eller kanske går du i funderartankarna? Att skaffa hund är ett stort ansvar och det finns många saker som kan vara bra att tänka på innan man skaffar hund! 

 1. Pengar.. 
  Det är inte bara inköpet av hund som går av för hackor. När du väl har fått hem din kompis behöver du tänka på övriga kostnader. Försäkring, mat, vaccinationer, veterinär, koppel och tillbehör. Har du en större hundras så äter den mer mat och pengarna drar snabbt iväg. Andra hundraser kanske behöver ett litet täcke vintertid? Fundera innan och budgetera
 2. Har du tid?
  Att ha hund kan vara tidskrävande. Dagliga promenader, tid för träning och lek bland annat. Fundera innan om du har tiden att avsätta till din nya kompis.
 3. Passar en hund in i ditt liv?
  Att ha hund är mer än bara promenader. Det är också viktigt att kartlägga hundens behov och din livssituation. Vart ska hunden vara när du jobbar? Kan du ta med hunden till jobbet? Vad gör du om du byter jobb? Behöver du hunddagis? Vad har du för hundvakter? Om du dessutom är en person som gillar att resa – vart ska hunden vara när du reser? 
 4. Välja ras 
  Gör ordentligt med research inför val av hundras. Vissa hundar kräver mer (och olika!). Om du är en stadsbo som aldrig skulle ge dig ut på jakt - då kanske inte en jämthund är det bästa valet. Fundera över hur ditt liv ser ut och vilken hundras om passar dig bäst. 
 5. Valptiden!
  Valptiden är ack så mysig – men kan även vara tidskrävande och full med nya moment. Har du tid att vara hemma första tiden med valpen? En ny valp kan inte lämnas ensam första tiden och behöver ständigt springa ut för att rumsrenhetstränas! Tänk på att avsätta tid för valpens första tid i sitt nya hem, så det verkligen passar. 
 6. År av ansvar 
  Hundar lever ca 10-15 år, det är ett långsiktigt ansvar där du är hundens viktigaste person. Är du redo för det? 
 7. Hela familjen 
  Är hela familjen med på detta beslut? Att skaffa hund är ett stort åtagande och det är viktigt att alla är med på tåget! 
 8. Motion 
  Hundar kräver daglig motion och stimulans. Har du orken och lusten att gå ut i såväl snöstorm som regnrusk?
 9. Alla oväntade situationer 
  Det går inte att förbereda allt. Ibland sker saker som inte är med i beräkningen. Vad gör du om din hund blir sjuk under en period, plötsligt skadar sig och behöver veterinärvård? Det kan vara både tidskrävande och ekonomiskt påfrestande - därför är det alltid bra att ha en buffert för det oväntade..
 10. Mängder av glädje! 
  Nu vill vi inte låta allt för negativa – att ha hund har mängder av fördelar! Att dela sitt liv med människans bästa vän är fantastiskt. Men genom att överväga dessa punkter så lovar vi att du kommer få ut ännu mer glädje av ditt hundägande! 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Prova 3 månader Gratis

✓ Hela Valpkittet
✓ Fri tillgång till allt premiuminnehåll
✓ Tillgång till hela digitala arkivet
✓ Exklusivt material

Premium

0 kr

Gratis i 3 månader, därefter 49kr/månad (Avsluta när du vill)

Prova Gratis