Sarah Taubes Claesson Hundcoach
Sarah Taubes Claesson är hundinstruktör, hundbeteendevetare och hundbeteendeutredare.

Hundcoachen: Så får du din hund att sluta hoppa

En hundägare har ledsnat på att hunden alltid hoppar när den hälsar - det var gulligt när hunden var valp, men inte lika kul nu när hunden väger 20 kg.. Härliga Hunds hundcoach Sarah Taubes Claesson svarar med tips och råd.

Hej!

Hur ska jag lösa detta, att min hund hoppar när den hälsar? Det var gulligt när han var valp, men nu när han väger 20 kg är det inte lika gulligt längre. Speciellt inte när han är smutsig om tassarna. Jag har försökt med allt! Vad kan jag göra för att få honom att sluta?

Hej,
För hunden är det naturligt att vilja komma upp i våra ansikten när den hälsar – det är så hundar hälsar – och då blir det tyvärr oftast så att den behöver hoppa för att nå dit. Vill vi att hunden hälsar på ett annat sätt behöver vi visa den hur och sedan konsekvent träna på det.

För hunden är det naturligt att vilja komma upp i våra ansikten när den hälsar – det är så hundar hälsar

Om man har en hund som blir väldigt ivrig i möten med andra människor kan man behöva börja med att lära den varva ned. Smidigast är att ha hunden i kort koppel intill dig och låta den slicka på en tub med tex mjukost (små, små mängder) medan den andra personen är på ett hanterbart avstånd. Slickandet gör hunden lugn. Vill den inte ha tub kan man använda hårt godis istället. Det här kan behöva göras en tid innan hunden är redo att gå vidare i träningen.

När din hund är mer sansad i människomöten och du märker att den börjat vända sig mot dig istället för att hypa över den nya människan kan du berömma och belöna när hunden väljer att sitta (eller stå) med alla fyra tassar i marken. Låt personen närma sig men stanna/vika av på ett avstånd du tror hunden klarar av. Fortsätt under tiden berömma och belöna fyra tassar i marken. Efter flera lyckade träningstillfällen minskar man avståndet till människan successivt.

Ha inte för bråttom – du vill att hunden ska träna på att lyckas, inte på att misslyckas. När ni kommit så långt att den andra personen kan stanna framför er och hunden fortfarande har fyra tassar i marken, fortsätter du att träna på just det ett litet tag till. Avancera genom att låta personen säga ett lugnt hej.

När din hund verkligen behärskar detta kan de, på ditt kommando, få hälsa. Fortsätt belöna fyra tassar i marken. Om hunden börjar hoppa ignorerar personen din hund. Så fort hunden har fyra tassar i marken igen, belönar du.

Ha tålamod, ni fixar detta!
Sarah Taubes Claesson