Afghanhundar är en av de hundraser som är minst benägen till att lyda, enligt undersökningen.

Studie: Här är de 10 olydigaste hundraserna!

Genom att undersöka lydnadsaspekten bland hundraser har en studie kommit fram till vilka hundraser som är mest - och minst - benägna att lyda. Läs listan här!

Vi har tidigare listat vilka hundraser som är de lydigaste. Om vi vänder på frågan, vilka är de minst lydiga? 

För att ta reda på svaret kan vi se på en forskning gjord av hundpsykologen och författaren Stanley Coren. Genom djupgående intervjuer med 199 hundtränare utvärderade de just lydnadsaspekten bland hundar

Efter att ha genomfört studien sammanställde han en lista där han rankade de olika hundraserna utifrån deras förmåga att följa kommandon.

I topplistan av de lydigaste hundraserna var bland annat border collie, pudel och schäfer. De hundraserna var bland de som lärde sig ett nytt kommando snabbast, och lydde flest antal gånger då kommandot gavs. 

De 10 minst lättlärda hundraserna

Här är vilka av de 79 hundraserna som deltog i undersökningen som hamnade längst ner på listan och var svårast att lära samt minst benägna att lyda. Dessa hundraser lärde sig kommandot efter minst 100 försök, och lydde cirka 30 procent av de gånger kommandot ges.

  1. Shih tzu
  2. Basset
  3. Engelsk mastiff, beagle
  4. Pekingese
  5. Blodhund
  6. Borzoi
  7. Chow chow
  8. Engelsk bulldog
  9. Basenji
  10. Afghanhund

Betyder detta att afganhunden är ointelligent? Nja - många menar att det är en intelligent ras. Stanley Cores undersökningen lämnar utrymme för att tolka de minst lydiga hundraserna som de mest självständiga.

Är afghanhunden minst benägen till att lyda, eller bara extremt självständig?