Rasförbud är inte lösningen på ett problem med hundraser, anser riksdagen.

Riksdagen röstade nej till ett rasförbud

Under torsdagen avslogs riksdagsledamoten Fredrik Kärrholms motion att förbjuda vissa hundraser.

  

Efter den senaste tidens uppmärksammade hundattacker har det varit en del debatt i media om hur samhället ska bemöta problemet. 

En utredning från Stadskontoret har nyligen fastställt att myndigheternas insatser för att förhindra skador och problem relaterade till hundincidenter inte är tillräckligt effektiva. Utredningen identifierade bristande system och rutiner hos både polisen och länsstyrelsen, och noterade att de är för återhållsamma när det kommer till att omhänderta hundar efter en attack.

Dessutom konstaterades det att samarbetet mellan dessa myndigheter är otillräckligt, vilket ytterligare försvårar möjligheterna att lösa de problemen.

Rasförbud ska inte behövas

Under torsdagen avslog riksdagen motionen om ett rasförbud gentemot vissa raser. Helena Storckenfeldt (M), var en av de som kommenterade motionen.

- Att en hund biter en människa kan bero på olika saker, det kan vara att den känner ett behov att försvara sig själv, att den känner sig trängd och behöver skapa ett avstånd, eller att den har väldigt stor kamplust, sa Storckenfeldt och fortsatte:

-Det sistnämnda har lett till en diskussion om ett eventuellt rasförbud. Men egentligen ska inte det behövas eftersom det redan idag är olagligt att inneha eller avla fram hundar med extrem kamplust.

Texten uppdateras.