Hundattacker och förslag om rasförbud – detta har hänt
Bild: Getty Images

Hundattacker och förslag om rasförbud – detta har hänt

Den senaste tiden har de skett en rad uppmärksammade hundattacker. I Sverige är det relativt ovanligt förekommande att hundar attackerar människor, men det senaste åren har hundattackerna ökat. Vi har sammanfattat den senaste tidens händelser med hundattacker och förslag om rasbud.

Antalet dödliga attacker har ökat i Sverige sedan 2014. Från en händelse var tredje år till två, tre dödliga attacker varje år, enligt statistik från EU:s dödsorsaksregister. Det finns ingen aktuell samlad statistik om vilka hundraser som är inblandade.

Hundattacker och förslag om rasförbud – detta har hänt:

  • 19 januari 2024: Flicka i 10-årsåldern och 40 årig man attackerad av en eller två hundar, flicka fördes sedan till sjukhus med lindriga skador, enligt region Skåne. Mannen behövde inte söka vård. Ett ärende om vållande till kroppsskada och brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter utreds.
  • 13 januari 2024: Socialdemokraterna öppnar för att se över förbud mot specifika hundraser i DN:s enkätundersökning.
  • 11 januari 2024: Kvinna i 65-årsåldern anfallen i av tre lösa hundar i Borås. Enligt polisen ska hon ha blivit biten i handen och ansiktet. Polisen avfyrade varningsskott mot hunden. Ägaren, en man i 45-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada alternativt brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter. 
  • 8 januari 2024: Pojke i 7-årsåldern attackerad av lösspringande hund vid en spårvagnshållplats i Göteborg. Pojken vårdades sedan på sjukhus med allvarliga skador i armen. Vittnen som såg händelsen ska sedan ha försökt köra på hunden, i syfte att förhindra ytterligare attacker, enligt polisen. Poliser utrustade med sköldar sattes in för att fånga in hunden och en timma senare meddelades att de att de fått kontroll på hunden.
  • 31 december 2023: Storbritannien förbjuder att föda upp och sälja hundar av rasen American Bully XL. Hundägare som avlivar sina djur av den rasen kompenseras med 200 pund. Premiärminister Rishi Sunak har engagerat sig i frågan efter att en man dödades av två hundar av denna ras i september samma år. Några dagar före attackerades en flicka i Birmingham av en annan hund av samma ras, och två män som försökte ingripa skadades också. Under de senaste åren har uppskattningsvis nio personer mist livet till följd av attacker från American Bully XL i Storbritannien.
  • 29 december 2023: 11-månaders bebis biten i ansiktet i Härryda. Barnet skadades i kinden och fördes med ambulans till sjukhus. Enligt polisen är ras inte fastställd. Enligt GP uppgavs barnet ha blivit allvarligt skadat, skadeläget skall dock ha varit stabilt, uppgav Sahlgrenska sjukhuset.
  • 26 september 2023: Moderaten Fredrik Kärrholm lämnade in sin motion gällande förbud mot kamphundar.
  • 15 maj 2023: Regeringen tillsätter utredning för att utvärdera tillsynslagen* för att undersöka om  länsstyrelse och polis kan skydda allmänheten mot farliga hundar bättre.

*Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur länsstyrelsernas och Polismyndighetens verksamhet enligt lagen (2007:1150) om hur tillsynslagen (tillsyn över hundar och katter) fungerar när det gäller att skydda omgivningen mot skador och avsevärda olägenheter orsakade av hundar.

Rasförbud i våra grannländer:

Sedan tidigare finns ett förbud mot vissa kamphundsraser i Norge och Danmark.

2010 införde Danmark ett förbud för 13 raser som är olagliga att avla, sälja och köpa. Hundar som är en blandning med dessa raser är också förbjudna.

År 2013 gjordes en rapport av Iben Meyer och professor i etologi Björn Forkman som visar att det efter förbudet varken har blivit bättre eller sämre vad gäller hundangrepp i Danmark.

Följande raser är förbjudna i Danmark:

  1. Pitbullterrier
  2. Tosa inu
  3. Amerikansk staffordshire terrier
  4. Fila brasileiro
  5. Dogo argentino
  6. Amerikansk bulldog
  7.  Boerboel
  8. Kangal
  9. Centralasiatisk ovtcharka
  10. Kaukasisk ovtcharka
  11. Sydrysk ovtcharka
  12. Tornjak
  13. Sarplaninac

Källa: Dansk Kennel Klub / TT