Är rasförbud en lösning mot hundattacker? I en ny undersökning har SVT fått svar på var de olika riksdagspartierna står i frågan.

De flesta riksdagspartierna lutar mot ett nej till rasförbud

Efter den senaste tidens uppmärksammade hundattacker har det varit en del debatt i media om hur samhället ska bemöta problemet. Nu visar en enkätundersökning av SVT:s Lilla Aktuellt vad de olika partierna tycker.

En utredning från Stadskontoret som nyligen fast att myndigheternas arbete med att förhindra skador och problem kopplat till hundincidenter inte fungerar tillräckligt bra. De konstaterade att polis och länsstyrelse har bristande system och rutiner, och är för återhållsamma när det gäller att omhänderta hundar efter en attack. 

Dessutom är samarbetet mellan myndigheterna otillräckligt, vilket försvårar ytterligare att lösa problemen. 

I Danmark och Norge är vissa hundraser förbjudna. En enkät från SVT:s Lilla Aktuellt visar att flera riksdagspartier inte utesluter ett liknande förbud i Sverige, även om ingen av dem har gett ett direkt ja.

Vill komma tillrätta med problemet

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna överväger att undersöka effekterna av ett eventuellt förbud.  Däremot är Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna emot ett sådant förbud. Alla partier är överens om att det finns andra åtgärder att vidta för att minska risken för hundattacker.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har sagt att han inte tar några definitiva steg, utan snarare vill lösa problemet.

– Jag varken stänger eller öppnar några dörrar, jag vill komma tillrätta med problemet, har Peter Kullgren (KD) sagt tidigare till SVT.

Hundexpert: "Bättre att vi ser till att människor sköter de lagar och regler som finns"

En av de som är emot ett sådant förslag är hundexperten Fredrik Steen. Han ser hellre att ett större ansvar ska hamna på ägarna.

– Det handlar om att uppfödare och hundägare ska ta sitt ansvar, det handlar inte om ras. Skulle man förbjuda fem raser så skulle de människor som inte tar ansvar idag ta en sjätte ras – och så får vi förbjuda den också. Det är bättre att vi ser till att människor sköter de lagar och regler som finns, säger Fredrik Steen till SVT.

Läs hela listan på alla partiers svar på SVT.