Passar en Silky terrier dig?

Passar en Silky terrier dig?

Silkyn är påhittig och samarbetsvillig, vaken och alert med ett klart terriertemperament, det vill säga tålig, nyfiken, modig, lättlärd, lättskött, uthållig, familjekär, och ofta med en rejäl dos jaktinstinkt. Den ses mest som en sällskapshund idag, men älskar träning och behöver aktiviteter.

  • Silkyn är trofast som guld och skapar starka band till sin familj. Rasen fungerar ofta bra med små barn (även om man förstås aldrig ska lämna små barn och hundar ensamma utan tillsyn), älskar att hänga med tonåringar. Det är en kort sagt en familjehund som trivs från fredagsmys till fest. Den lämpar sig även som terapihund och kan bli en fantastisk ledsagare till äldre och funktionshindrade. Det är tre K:n som gäller: Kontakt, Konsekvens, Kärlek. Uppfyller du det har du en trogen följeslagare.

Finns det någon typ av miljö eller ägare som inte passar den här rasen?

  • Det är en allround hund som passar de flesta och trivs både som ensamhund och i flock. Den kan leva samman med både labradorer, staffordshires och chihuahuas. Ansvarsbiten är klar. Det är silkyn som bestämmer. Landsbygd eller stad spelar ingen roll, så länge den får leva ett aktivt liv anpassar den sig till de flesta miljöer.
  • Däremot är det förstås en liten hund, vilket kräver viss hänsyn. Men det är en tålig hund, trots sitt lilla format.

Vad är lämpliga aktiviteter för hundrasen och hur mycket aktivering behöver den dagligen?

  • Silkyn är en aktiv ras, som behöver dagliga promenader samt utmaningar, där den får använda hjärnan. Agility, nosework och rallylydnad är hundsporter som brukar fungera bra, men även viltspår. Vardagsträning som bollekar, godissök, kantarelljakt i skogen, simning i sjön, spårande i grannskapet, traskande i storstadscenter, fullt språng på fria vidder, träffar med hundkompisar är också uppskattade aktiviteter.

Kräver rasen någon särskild skötsel?

  • Silkyn är lättskött, det räcker att kamma och borsta igenom pälsen någon gång per vecka. Den enkla pälsen utan underull fäller minimalt så man slipper hundhår i hemmet. Tassar, runt nos, på öron och svansen behöver ansas emellanåt. Precis som med alla, särskilt små, hundar är det också viktigt att inte slarva med tandvården.

Finns det något särskilt man bör tänka på när man skaffar en hund av er ras?

  • Eftersom silkyn är väldigt mån om sin familj markerar den gärna så fort någon okänd närmar sig reviret och kastar sig ut till försvar, om något hotar flocken. Då går larmet på gott och ont. Det lilla formatet till trots är den orädd och växer en meter över havet, när den hamnar i en okänd situation och går in för att försvara de sina.
  • Man får heller inte glömma att trots dess söta utseende är det en ras som kräver aktivering för att må bra. Jaktinstinkten är också ofta stark och den jagar gärna råttor och möss.
  • Silkyn är en relativt frisk ras som kan bli 13 – 16 år gammal. Som med de flesta småhundar kan tandproblem förekomma, främst avsaknad av tänder, men rasen är inte mer drabbad av detta än andra småhundsraser. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer, men inte i någon större utsträckning. Det har dykt upp något fall av ögonsjukdom och Perthes sjukdom (utvecklingsrubbning i skelettet) sedan ett antal år tillbaka. En valpköpare bör kolla av att båda föräldrarna är ögonlysta.

Vad är det bästa med silkyn?

  • Silkyn är varken krävande eller ömtålig. Den är liten och behändig, klipsk, stark och oerhört trofast. Det är silkyn och dess ägare mot världen, vad som än väntar. Den som en gång har mött en silky terrier blir ofta fast för rasen.