Gör promenaderna roligare med enkla Dog Parkour-övningar
Foto: Getty Images

Gör promenaderna roligare med enkla Dog Parkour-övningar

Nu är de långa, ljusa sommarkvällarna här! En perfekt tid att göra hundpromenaderna mer innehållsrika och att utveckla samarbetet med din hund genom enkla men effektiva Dog Parkourövningar. Din hund kommer bli modigare, gladare och mer fokuserad på dig samtidigt som du kommer bli bättre på att tyda och förstå din hunds signaler.

Parkour betyder bana eller rutt. Du använder dig av de hinder du hittar i miljön och låter hunden hoppa, krypa, klättra och balansera. Dog Parkour är inget man tävlar i utan det är en träningsform där fokus ligger på att anpassa träningen efter den egna hunden och hitta utmaningar för just din hund. Du behöver inte åka till en klubb eller ha tillgång till en hinderbana för att träna. Tanken är tvärtom att upptäcka möjligheter i din vardagliga miljö – på promenaderna. På så sätt blir varje hinder och varje träningspass unikt och du och din hund får en massa nya erfarenheter och rolig miljöträning. Ut och upptäck världen ihop med din hund!

”TVÅ TASSAR PÅ”

En övning som kan varieras i det oändliga och tränas över allt, är ”Två tassar på”. Då ska hunden sätta upp bara framtassarna mot ett föremål. Det kan verka enkelt men för många hundar kräver det mer kontroll och självbehärskning att lugnt placera bara framtassarna på ett föremål istället för att kasta sig upp på hindret helt och hållet. Har du en snabb, impulsiv och våghalsig hund är detta en jättebra övning för att lära den att även lugn och ro leder till belöningar. Har du istället en försiktig hund, är ”Två tassar på” en perfekt övning för att hunden ska få undersöka hindret men fortfarande ha kvar tryggheten i att få ha baktassarna kvar på marken.

SÅ HÄR KAN DU BÖRJA TRÄNINGEN:

Leta upp en ganska låg sten, stubbe eller liknande om du är i skogen. Är du inne i stan kanske du hittar en bänk eller en låg mur att använda. Var redo med gott hundgodis och belöna din hund för minsta lilla tendens att den vill undersöka hindret. Kanske den bara nosar på det i början, då belönar du det och kan passa på att lägga godiset på hindret så hunden blir ännu mer nyfiken på det.

Nästa steg kan vara att belöna att hunden provar att sätta en tass mot hindret. Går det bra väntar du och ser om hunden nu provar att sätta upp bägge framtassarna på hindret – gör den det så blir det en extra stor belöning!

Du kan någon gång prova att hålla godiset en bit ovanför hindret och locka på hunden för att få den att testa att sätta upp tassarna. Det bästa är dock om den får vara med och komma på det på egen hand. Det är både för att det blir mer mental utmaning för den om den får tänka själv och för att godiset kan göra hunden så upphetsad att den vips hoppar upp helt på hindret utan riktigt vara redo för det.

När hunden förstått vad du vill att den ska göra kan du börja säga det ord du vill ha för övningen strax innan du ser att hunden är redo att sätta upp tassarna. Då kommer hunden associera ordet med att sätta upp tassarna på ett föremål. Prova sedan att ställa dig nära ett nytt hinder, ge signalen för ”Två tassar på” och se om din hund nu klarar av att utföra beteendet på ett nytt hinder. På ju fler olika slags föremål din hund får öva ”Två tassar på”, desto större effekt kommer du se. Försiktiga hundar blir modigare och allt mer förtjusta i att prova nya saker, och impulsiva hundar börjar tänka mer och får bättre självbehärskning.

”UNDER”

En annan Dog Parkour-övning är ”Under”. Då ber du hunden att böja sig ner eller krypa under ett hinder.

SÅ HÄR KAN DU BÖRJA TRÄNINGEN:

Leta upp ett hinder som din hund kan krypa in under – kanske ett träd som trillat eller en parkbänk. Lägg en godis på marken nära hindret och låt hunden leta upp den för att skapa ett intresse. Belöna sedan för att hunden vågar sticka in huvudet under hindret och senare kanske ta sig halvvägs under det. Låt den alltid backa ut om den visar att den inte är riktigt redo att krypa hela vägen under hindret.

Dog Parkour handlar om samarbete och att lita på varandra, inte att lösa uppgifterna så fort som möjligt! Belönar du hundens egna initiativ kommer den våga mer och snart bli duktig på att ta sig under olika slags hinder när du ber om det.

 

UTRUSTNING

Säkrast för din hund är alltid att träna i koppel och en sele med fästpunkten bak på ryggen. Träna aldrig med din hund uppe på höga hinder med kopplet fäst i halsbandet eller i sele med frontknäppning. Selen och kopplet är din hunds säkerhetsutrustning så du kan bromsa och stötta om din hund trampar fel eller halkar. Använd aldrig rullkoppel.

TÄNK SÄKERHET

Eftersom du kommer att träna på hinder ni hittar under promenaderna, gäller det att ha ett lite större säkerhetstänk än i annan hundträning. Till skillnad mot en agilitybana så var aldrig de murar, cementrör eller elskåp du väljer att öva på tänkta att användas som hundhinder.

Du behöver därför alltid först kontrollera att hindret är säkert för din hund. Är underlaget halt? Rör sig hindret? Det kan vara en bra utmaning för en erfaren hund men för svårt för en nybörjare. Finns det något hål som hunden skulle kunna få ner en tass eller en klo i och fastna? Känn alltid på ytan innan du ber hunden sätta tassarna på hindret. Är det ett hinder av metall kan det blivit för varmt i solen och är det en smal trästock i skogen kan regnet gjort att den är hal.

Ska ni öva på att hunden ska krypa igenom ett cementrör? Böj dig ner och kolla att inget sticker ut inne i röret som hunden kan skada sig på.

Tänk på att värma upp innan och varva ned efter träningspasset, och att alltid bara träna med en fullt frisk hund.

 

Text Anna Larsson. Foto Getty Images, Anna Larsson