Fluffig boll full av urkraft
Man ska inte låta sig luras av storleken och uppsynen - en pomeranian är en av urhundsraserna , precis som siberian husky, grönlandshund, akita med fler.

Fluffig boll full av urkraft

Liten och söt är den lilla ”pommen”, men det är också en urhundsras med instinkterna i behåll.

Text Kristina Bertilsson och Elisabeth Spillman. Foto privat och Getty Images

Ibland pratar man om ”pälsbollar”, och faktum är att en riktigt rastypisk pomeranian ska ha formen av en cirkel om man tittar på den från sidan. Det är heller ingen stor ”boll”. Mankhöjden ska vara cirka 18-22 centimeter, vikten varierar mellan ett och ett halvt till drygt tre kilo. Karaktäristiskt för rasen är den korta plattliggande svansen över ryggen, vilket bidrar till den cirkelrunda formen, liksom den dubbla pälsen med underull som är tät och tjock under rakt utstående ytterpäls. Alla färger utom blå och merle är tillåtna.

Tillhör gruppen urhundar

Men man ska inte låta sig luras att tro att pomerianen inte är en ”riktig” hund bara för att den ser ut som ett litet gosedjur. Pomeranian tillhör gruppen urhundar, det vill säga samma rasgrupp som till exempel grönlandshund, akita, samojed, basenji och siberian husky. Urhundar har generellt kvar mer av hundens ursprungliga instinkter och beteende, jämfört med exempelvis vallhundar eller dvärghundar där man under lång tid avlat på särskilda egenskaper människan eftersträvat.

Rasen, som tidigare kallades dvärgspets, kommer från Tyskland där det ursprungliga användningsområdet var som larm/signalhundar. Dåtidens övervakningskameror helt enkelt.

Drottning Victoria blev intresserad

Först på 1800-talet blev sällskapshundar, ibland kallade lyxhundar, vanligare i högreståndsmiljö. Det var på modet med dvärghund vars enda uppgift var att vara ett trevligt sällskap. När Drottning Victoria av England började intressera sig för de söta små hundarna från Pommern som pomeranian ökade i antal. Namnet fick rasen i England och syftar på att de kommer från Pommern i nuvarande Tyskland.

I dag är rasen en mycket omtyckt liten sällskapshund. Den kallas populärt för ”pom” eller ”pommar”. De ursprungliga egenskaperna finns kvar och visar sig i att de vill påkalla människor och hundars uppmärksamhet om något de bedömer som avvikande händer.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om pomeranian finns hela artikeln med intervjuer med pommenägare, tips om vilken typ av ägare som passar en pomeranian och mycket mer ska du läsa det senaste numret av Härliga Hund, nr 10/2019.

Eller börja prenumerera. Det kan du göra här!