”Du och jag!” – Den ordlösa kontakten
När valpen förstår att den ska söka och möta din blick, då har kontaktträningen lyckats. Foto Getty Images

"Du och jag!" - Den ordlösa kontakten

Grunden till att skapa en god relation med din valp handlar om att skapa tillit. På den allra mest grundläggande nivån handlar det om att visa kärlek. Om din valp känner att relationen är förtroendefull, kommunikativ och trygg kan ni se fram mot många härliga hundår tillsammans.

Din valp ska lita på dig och den ska få klartecken ifrån dig i princip för det mesta den tar sig för. Om den är osäker inför något eller om den vill ha eller vill göra något så frågar den dig genom att ta ögonkontakt, det är valpens sätt att prata med dig.

Se dig i ögonen

Det här fortsatta önskvärda beteendet befäster man lättast genom att starta med en godisbit. Göm en godis i handen, valpen kommer att försöka komma åt det smaskiga i din hand men kommer att få ge upp då du aldrig öppnar handen. Till slut kommer valpen att fråga dig ”vad ska jag göra för att få godiset?” och det gör den genom att se dig i ögonen.

Belöna och beröm

Nu ska du vara snabb att belöna hunden med godiset. Det är ju ögonkontakten som är det rätta. Göm en ny godis i handen. Vänta på ögonkontakten. Belöna snabbt när det sker tillsammans med uppmuntrande ord.

Ha kontrollen

Vid till exempel måltider kommenderar många hundägare ”sitt” vilket är helt okej, men invänta också den viktiga ögonkontakten innan ett ”varsågod” ger hunden tillåtelse att gå fram till matskålen och börja äta. Valpen lär sig att det är ögonkontakt som gäller innan handen öppnas, leksaken kastas, matskålen sätts ner, skuttet ut ur bilen får ske – och så vidare. Det här beteendet kan du alltså lära in i de situationer där du vill ha kontroll, i de situationer där hunden får något eller får göra något.

Blickar som möts

Att få de här varma ögonen från din hund och den får svar från dig på samma sätt, med en blick och ett bekräftande ord, kommer att stärka kontakten och förståelsen mellan er.