Hund rullar sig i bajs
Hundar som älskar att rulla sig i skit eftersträvar att även lukta så.

Därför rullar hundar sig i illaluktande saker

Du släpper din hund lös och den kommer tillbaka och luktar.. otrevligt. Varför vill hundar gärna rulla sig i illaluktande saker? Här är forskarnas senaste teori.

Många hundar älskar att rulla sig i äckliga dofter, gärna bajs från olika arter. Tidigare har man trott att de ägnar sig åt detta för att dölja sin egen lukt är den jagar, och därför undvika att bli upptäckt. Dock visar en studie från 2017, utförd på rävar, på en alternativ förklaring till detta fenomen.

Studie visar på en teori från en annan vinkel

Studien, utförd av amerikanska forskare som studerade pumor i Kaliforniens berg, observerade hur pumor markeringssprutade stenar och trädstammar med sin doft. Efter detta observerades rävar som genast rullade sig på samma platser som pumorna. Varför då?

Forskarna tror att rävarna använde pumornas doft för att skrämma bort större rovdjur och därmed skydda sig själva från att bli jagade av pumor och andra rovdjur.

Tidigare trodde man att alltså de rullade sig i illaluktande dofter för att underlätta jakten, men den nya teorin antyder att de gör det för att undvika att själva bli jagade.

Även om båda teorierna involverar att använda illaluktande dofter för maskering, ger den här insikten en bredare förståelse för varför hundar agerar på detta sätt. Det påminner oss om det mångfaldiga spektrum av möjliga orsaker bakom djurens beteenden.