Susanne med Nisse och Kajsa

Fem snabba med hundmatskocken Susanne Håkansson

Susanne Håkansson har skrivit flera kokböcker - till hundar. Vi passade på att ställa fem snabba frågor till henne om hundmatlagning!

Susanne Håkansson är hundmassör, hundfrisör och hundkokboksförfattare! Vi passade på att ställa ett gäng frågor.

Susanne Håkansson

Yrke: Hundmassör, hundfrisör och utbildad i näringslära för hund.

Bor: På en 1800-talsgård i Österlen

Hundar: Nisse, 13 år, springerspanielmix 
Kajsa, 12 år, cavapoo.

Aktuell: Skriver på en ny kokbok i denna stund - följ henne på instagram: @hundmatskocken 

Du har ju gjort dig ett namn genom dina kokböcker - för hundar! Vad är ditt bästa råd till den som vill börja laga mat själv till sin hund? 

Våga börja!! Håll det enkelt i början med få ingredienser. Byt ut ett mål om dagen till hemlagat i början om du inte vågar släppa sargen direkt, så gjorde jag själv i början. Använd dig av bra råvaror av humankvalitet, passa på att handla kött och fisk på extrapris.

Gör storkok en gång i veckan och frys in, det tar max en timme och under tiden grytan kokar har du tid till annat.

Hur kom det sig att du började med matlagning till hundar?

Kajsa matvägrade under sina första år! Jag prövade allt; torrt, färskfoder, rått, men hon tröttnade alltid efter ett par måltider. Inte förrän jag började experimentera med hemlagad mat började hon äta regelbundet och blev intresserad av mat. På köpet fick hon en perfekt mage och har haft sedan dess. Idag hänger hon ständigt i köket. Idag är båda mina hundar seniorer men mår mycket bra och har fin rörlighet och muskulatur.

Vilket är det vanligaste matmisstaget du ser hundägare göra?

Att de inte vågar släppa taget om torrfodret då de är rädda för att hunden inte ska få i sig allt. Jag vill absolut inte lägga några pekpinnar på dem som väljer torrfoder, det är praktiskt, men jag vill gärna inspirera till att göra riktig mat som innehåller riktiga råvaror och näring på ett naturligt sätt. Antingen fullt ut eller som ett sätt att komplettera torrfodret med näringsrik topping.

Vilket av dina recept borde en nybörjare ge sig på första gången?

Den lättlagade basgrytan som jag har recept på i boken Lär dig laga egen hundmat. Verkligen lättlagad med vanliga ingredienser och en bra grund att utgå ifrån och variera.

Hur gör man det bästa hundgodiset till sin hund?

Det absolut enklaste tycker jag är att skiva kycklingfilé i riktigt tunna skivor och torka i ugn på bakplåtspapper. Lägg på en plåt och baka i 100 grader 30 min till en timme, helst med varmluft. Avsluta två timmar i 50-75 grader varmluft med luckan lite öppen. Du får 100% kyckling utan konstiga tillsatser, tillverkat i ditt eget kök och inte i en fabrik i Kina! Sen finns det många bra tips på träningsgodisar i min hundgodisbok och på Hundmatskockens Instagram.

Nu passerar vi fem frågor, men slutligen - har du ett hundmatsrecept du skulle vilja dela med dig av?

Jaa! Köttfärslimpa till hunden som jag gjorde mest som en kul grej och som blev en succé bland följarna. Dessutom älskar mina hundar den!

Hundmatskockens köttfärslimpa

350g rivna grönsaker (morot, vitkål, broccoli)

500g mager köttfärs 

2 dl havregryn

4 ägg

1 knippa persilja 

2 msk rapsolja

45 minuter i ugn på 150 grader, limpan ska vara helt genomstekt.

Gott!