Annons för ValpBag

Fritt fram för lek och bus i ett valpsäkrat hem.

Valpsäkra hemmet: Allt du behöver veta för att göra ditt hem valpvänligt

Valptiden är spännande för både valpen och dig som är ny som hundägare, men mycket kan hända. Vi har låtit Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, ge några tips om säkerhet.

Valpsäkra hemmet

1. Plocka bort småsaker och sådant som lätt kan gå sönder. Även strumpor och liknande är olämpligt för valpen att få tag i.

2. Minimera lösa sladdar och kablar.

3. Skärma av rum och trappor med gallergrindar.

4. Se till att inga matrester ligger framme. Lök, vitlök, russin, vindruvor och choklad är värst för hunden. Akta även soppåsen och matavfallet. Barnsäkerhetsspärr är bra till skåp.

5. Stäng in hundmaten ordentligt.

6. Förvara mediciner och rengöringsprodukter där inte valpen kommer åt dem.

7. Var försiktig så att inte valpen smiter ut. Lämna inga dörrar eller fönster öppna.

8. Plocka bort giftiga växter, exempelvis julblommor som amaryllis och hyacint.

Källa: Trygg-Hansa

Denna artikel och många fler finner du i ValpBag magasinet i din gratis Valpbag. Beställ på ValpBag.se

Artikeln är en annons. Denna artikel och många fler finner du i ValpBag magasinet i din gratis Valpbag. 
Beställ på ValpBag.se

Att valpsäkra sitt hem är väldigt likt att barnsäkra hemmet. Lika som småbarn gör så undersöker valpen saker med munnen. Därför är risken stor att den får i sig något olämpligt. Ofta kan den då drabbas av kräkningar.

– Många gånger när valpen kräks är det ingen fara, men det kan vara bra att till exempel rådgöra med en veterinär online innan man åker till en veterinärklinik. Det ingår ofta i hundförsäkringen, säger Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Det är framför allt för veterinärkostnader man behöver ha en försäkring för sin hund.

– Redan när man hämtar hem hunden från uppfödaren ska man ha tecknat försäkringen, för det kan ju faktiskt hända någonting i bilen på väg hem om man har riktig otur.

Var noga med att plocka bort saker i hemmet som är olämpligt för valpen att tugga på, sådant som är giftigt och sådant du är rädd om.

– Mediciner, sladdar, småsaker och vissa växter kan du behöva plocka bort så inte valpen tar skada. Den kan också råka få i sig till exempel ludd från en sönderbiten kudde som med otur kan fastna i tarmarna. Alla hundar är olika, så var uppmärksam på vad din valp visar intresse för. Gå runt i bostaden och se till att det inte ligger något framme som valpen kan sätta i sig eller riva ner och skada sig på, säger Linnéa Kjellén.

Hon råder att undvika hundleksaker av sämre kvalitet som lätt kan gå sönder så det blir småbitar. Leksaker ska vara tåliga.

– Om det behövs kan du gränsa av rum som du inte vill att valpen ska vara i. Det kan du göra med en gallergrind eller kompostgaller. Trappor bör du också skärma av så att valpen inte obevakat springer upp och ned. Valpar ska helst inte hoppa ned från höga höjder. Bara att hoppa ner från soffan eller sängen är för högt. Se till att lyfta hunden upp och ned om du vill ha den där.

I köket behöver du tänka på att inte ha mat framme.

– Det som är värst för hundar är bland annat lök, vitlök, russin, vindruvor och choklad. Och glöm inte att sätta säkerhetsspärr på skåpdörren till soppåsen och matavfallet, för det spelar ingen roll hur noga du är att kasta de farliga matresterna om hunden får tag i avfallspåsen.

Även hundmaten behöver stängas in så inte hunden sätter i sig för mycket av det goda.

– Själv har jag ett ordentligt lock på hundmaten som står inne i ett skåp, säger Linnéa Kjellén.

Hon har två hundar som nu är 11 och 3,5 år.

– De två första åren med valp och unghund är mest krävande. Vid 8-9 månader kan de vara jättejobbiga och testa gränserna. Det gäller att vara konsekvent och ha tålamod.

Linnéa Kjellén.

Om du tränar valpen på att inte ta det du tappar på golvet så minskar du risken för att valpen får i sig något olämpligt. Ensamhetsträning och aktivering hjälper till att förhindra att valpen lever rövare och biter sönder inredningen hemma.

– Vi kan inte ta för givet att valpen förstår hur livet går till och vi måste ge den chansen att lära sig vad som är rätt beteende eller inte. Under inlärningsperioden behöver vi hålla lite extra koll och hjälpa valpen att lyckas.

En fara är att valpen kan smita ut genom ytterdörren och springa ut på gatan där den riskerar att bli påkörd.

– Försök till exempel att lära valpen att alltid stanna på hallmattan och vänta på att du ger en signal att det är tillåtet att gå ut, säger Linnéa Kjellén.

När du ska åka bil med hunden så tycker Linnéa att det är bäst med en bra bur för hunden att åka i.

– Du behöver vänja hunden vid buren. Prova i hemmet först, sedan i bilen när den står stilla. Efter det kan du prova med en kort bilfärd. Väljer du sele med bälte behöver du också prova med det så hunden får känna hur det är att sitta fast i bilen. Vissa hundar blir åksjuka, men de kan vänja sig.

För promenaden så är sele med koppel att föredra framför halsband, som kan kännas obehagligt för den lilla valpen.

– Vill du använda halsband så ska du välja en bredare variant. Viktigast är att inte ha någon form av strypfunktion.

Linnéa Kjellén råder också att man är uppmärksam när det gäller hundar och småbarn.

– Speciellt valpar och små barn kan lätt skada varandra då de inte talar samma språk, avslutar hon.

Denna artikel och många fler finner du i ValpBag magasinet i din gratis Valpbag. 
Beställ på ValpBag.se