Winnie räddade matte ur röken

Årets bragdhund 2019, flat coated retrievern Winnie.

Årets bragdhund 2019

Winnie räddade matte ur röken

Flatcoated retrievern Winnie är Årets bragdhund 2019. Winnie väckte sin matte Rebecka Martinsson när ett elcykelbatteri blev överhettat och rökfyllde huset.

Det kunde verkligen ha slutat illa, den där natten mitt i vackraste juli. Winnies matte Rebecca Martinsson låg och sov i lugn och ro i sitt hus i Bjuråker. Hon sov så djupt att hon inte vaknade av att hundarna skällde, troligtvis var hon redan påverkad av rökutvecklingen.

Winnie började yla

Under natten hade ett elcykelbatteri självantänt och det började ryka i Rebecka Martinssons kök. Giftig rök fyllde snabbt huset. Även om Rebecka minns att hon hörde hundarna skälla i sömnen, så vaknade hon inte. Först när Winnie, eller Lustans Dare and Win som hon heter i stamtavlan, gav ifrån något som mer liknade yl eller ett skri så vaknade Rebecka som har sitt sovrum i rummet bredvid hundarnas rum.

Sovrummet var rökfyllt och troligen var det den giftiga röken som gjorde att Rebecka först inte vaknade av hundarnas mer normala skall. När Winnie väl hade väckt henne med sitt skrikande läte kunde Rebecka ta sig ut tillsammans med sina hundar och larma räddningstjänst.

– Winni är en helt fantastisk hund som alltid är med på allt man gör, berättar Rebecka.

Juryns motivering

Winnie, en femårig flatcoated retriever, har på eget initiativ, en natt i juli, förstått och agerat vid livsfara för sin familj. Den giftiga och kraftiga röken från ett självantänt elcykelbatteri kunde ha fått oanade följder för familjen och deras två hundar. Tack vare ett rådigt ingripande genom ett kraftigt skall kunde en katastrof undvikas. Hundens näsa är ett fantastiskt verktyg som i det här fallet kom väl till pass. Hunden är verkligen människans bästa vän!

Juryn bestod av Annika Klang, Ulf Uddman och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben och Magnus Berglin, Agria Djurförsäkringar.

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?