Vilken av de 10 rasgrupperna passar dig bäst?
Foto Getty Images

Vilken av de 10 rasgrupperna passar dig bäst?

Alla raser som är registrerade hos Svenska Kennelklubben är indelade i olika rasgrupper. Härliga Hund har kollat upp de tio olika rasgrupperna hos SKK, dessa kan vara en bra hjälp och vägledning i ditt sökande efter den rätta rasen.

GRUPP 1:  Vall-, boskaps- och herdehundar (52 raser)

Dessa hundar har lätt för att vara följsamma sin förare. Vaktskärpa är något man får räkna med.

I grupp 1 hittar du hundraser som collie, border collie och shetland sheepdog. Det är raser som ursprungligen använts för att valla eller vakta får och nötboskap. I gruppen finns också raserna som vi ofta ser i tjänst hos polisen och militären, som tysk schäferhund, belgisk vallhund/ malinois och hollandse herdershond. Även om många i gruppen är brukshundar så är de även populära sällskapshundar.

GRUPP 2:  Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar (57 raser)

En stor tung hund ställer krav på sin kropp, var noga i ditt val av uppfödare och se över höftledsstatusen på föräldradjuren.

Grupp 2 är den näst största rasgruppen och här finns många olika varianter och storlekar men det alla har gemensamt är att de har använts, och används fortfarande, som vakt-, gårds-, boskaps- och herdehundar. Här hittar vi bland andra dobermann, grand danois och sankt bernhardshund.

GRUPP 3: Terrier (40 raser)

Dessa hundar är vanligtvis uthålliga, envisa och ger sig inte i första taget.

Här finns 40 raser med namn som alla slutar på terrier. Större delen av gruppen har tidigare använts som jakthund eller kamphund. Idag är lyckligtvis hundhetsning förbjudet, men av jaktraserna används fortfarande vissa framgångsrikt som till exempel grythundar. Även om många av raserna numera är underbara sällskapshundar så ska man komma ihåg att det någonstans i de flesta terriers kan finnas instinkter från tidigare jagande förfäder.

GRUPP 4: Taxar (1 ras)

En skallbenägen rasgrupp. Taxar ska jaga med drivande skall som ska ljuda genom djupa skogar, de kan låta högt och långt, och älskar ljudet av sin egen röst.

I en egen grupp finns taxarna. Dessa finns i tre olika storlekar; normal, dvärg och kanin som sen finns i tre varianter, när det gäller hårlagen; kort-, lång- och strävhårig. Taxen har sitt ursprung från Tyskland där den användes till grytjakt. Idag är taxarna fina sällskapshundar men där de större varianterna främst används till jakt och inte säljs som sällskapshundar då de är så jaktmotiverade.

GRUPP 5: Spetsar och raser av urhundstyp (64 raser)

En energifull rasgrupp med motor och glädje. Väljer du en ras med rejäl päls så gör du rätt i att investera i en bra dammsugare.

Det här är den största gruppen och här hittar vi de nordiska jaktspetsar som använts till jakt på björn, älg och skogsfågel. Släddragande polarhundar, de primitiva hundarna och hundar av urhundstyp är också placerade här. Gruppen är som sagt stor och det finns många olika bakgrunder och mentaliteter bland alla dessa raser. Det är stora skillnader mellan till exempel alaskan malamute, basenji och pomeranian så läs på extra noga om du väljer hund ur den här gruppen.

Grupp 6: Drivande hundar samt sök- och spårhundar (52 raser)

En smäcker atletisk kropp kräver mängder med motion. Ha det i åtanke när du väljer ras.

Här är gruppen för den som tänker bedriva jakt på till exempel räv, hare och rådjur då drivande raser som basset, beagle och stövare finns här. Ett antal sök- och spårhundar hittar vi också i gruppen och många av raserna här är fina sällskapshundar som exempelvis dalmatiner och rhodesian ridgeback.

Grupp 7: Stående fågelhundar (31 raser)

Virvlande löv i vinden och det mesta som rör sig kan blir något en arbetslös fågelhund riktar sin energi emot.

Raserna i denna grupp passar främst till det jagande folkets skara, och då är det fågeljakten som gäller. Raser som vorsteh, pointer och de olika varianterna av setter är hundar som ”står för fågeln”, och visar jägaren genom att ”peka” med nosen mot fågeln i sitt gömsle. Många av dessa hundar är fina sällskapshundar men man bör komma ihåg att det finns djupa jaktinstinkter i dem.

Grupp 8: Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar (21 raser)

Hundarna ska gå i sicksackslag över fält för att resa fågel, beteendet sitter djupt och rörelsen är något dessa raser har en förkärlek till även till vardags. Dessutom tvekar de inte ett magplask i en vattenpöl, lerig eller ej.

I den här gruppen finns bland andra spaniels och retrievers representerade. Dessa raser stöter vid jakten upp fågeln för jägaren. Många av raserna gillar att bära och apporterar, både från land och vatten, den fällda fågeln fram till sin förare. I gruppen finns raser som golden retriever, cocker spaniel och labradorretriever som är mycket populära jakt- och familjehundar.

Grupp 9: Sällskapshundar (33 raser)

I denna grupp finner vi en mängd larmande raser, deras gläfs är gällt och de ska per natur släppa skall vid små intryck.

Hunden som ett sällskapsdjur är något som människan har haft sedan lång tid tillbaka. Dessa raser är framavlade för att vara lagom och lätthanterliga ifråga om storlek. I denna grupp återfinns därför raser som chihuahua, papillon och pudel.

Grupp 10: Vinthundar  (13 raser)

Dessa hundar kan vara svårmotiverade med vanliga medel, ofta behöver du byta godis mot en kamptrasa med kaninskinn som får jagas efter för att motivera till lydnadsträning.

Här har vi 13 ståtliga och snabba jakthundar i olika storlekar, från den mista italienska vinthunden till den stora irländska varghunden. Dessa hundar behöver få utlopp för sitt behov att sträcka ut i snabb galopp, även om de numera är sällskapshundar. Gemensamt för dem alla är att de ursprungligen användes till hetsjakt, vilket innebar att hunden jagade ikapp bytet och fällde det till marken. Den här jaktformen är numera förbjuden i Sverige. Att delta i sporten hundkapplöpning däremot är ett sätt för hunden att få sträcka på de snabba benen.

Ett steg närmare?

Vi hoppas att du har kommit en bit närmare ditt beslut om vilken hundras som passar dig bäst. Av dessa tio grupper så har du kanske kunnat utesluta några grupper och därmed fått färre hundar att välja mellan. Men visst är det svårt! Det finns så många fantastiskt härliga och fina hundar, men för att ditt liv med hund ska bli lyckligt och bra, både för dig och din hund, så är det viktigt att välja rätt, så fortsätt att läsa på om våra fina hundraser.