Veterinären svarar: Vad behöver jag veta om valpens mjölktänder?

Veterinären svarar: Vad behöver jag veta om valpens mjölktänder?

En valpägare oroar sig över vad som händer när det är dags för tandlossning hos valpen. Vad kan ägaren förvänta sig den här tiden?

Läsarens fråga:

Hej! Vad ska jag förvänta mig när valpens mjölktänder lossnar? Brukar de få problem att äta? Är det något annat jag bör veta?

Veterinären svarar:

Hej och tack för din fråga. Valpens permanenta tänder börjar komma från cirka tre månaders ålder. Vid cirka 5-6 månaders ålder brukar alla mjölktänderna ha trillat ut och ersatts av de permanenta tänderna. Vissa valpar märker man ingenting alls på. Andra kan visa besvär från munhålan, till exempel dreglande, ömt och irriterat tandkött, ovilja att äta och i vissa fall till och med med dålig mage och mild hängighet hos valpen. I de allra flesta fall går tandväxlingen ändå snabbt och smärtfritt och man behöver inte tänka på någonting särskilt. När valpens tänder kliar som mest brukar de vilja tugga på saker, så det kan vara klokt att lägga undan sådant man är rädd om och sådant som är olämpligt att valpen tuggar sönder eller riskerar att svälja. Erbjud istället lämpliga tuggleksaker. Gör som en vana att kontrollera valpens tänder och munhåla.Skulle valpen bryta av en mjölktand behöver man kontakta veterinär så fort man upptäcker det. Likaså bör man kontrollera att mjölktänderna fälls som de ska – om mjölktanden blir kvar bredvid den permanenta tanden behöver man dra ut mjölktanden för att inte riskera problem med de permanenta tänderna.

Caroline Caldemar, veterinär

Aktuellt