Veterinären svarar: Kan jag använda tandtråd på hunden?

Veterinären svarar: Kan jag använda tandtråd på hunden?

Kan matte till en hund som har väldigt trångt mellan framtänderna använda tandtråd på hunden? Läs vad veterinären säger om saken.

Läsarens fråga

Hej! Jag försöker borsta tänderna på min hund åtminstone varje vecka, och hon går med på det utan problem eftersom vi tränat på detta sedan hon var valp. Men hon har väldigt trångt mellan sina framtänder och jag är rädd för att hon kommer få tandsten där på sikt. Kan jag använda tandtråd på de ställen där det är trångt?

Morsan

Veterinären svarar

Viktigt med tandhygienen

Hej och tack för din fråga! Ja, det går bra att använda tandtråd, bara du är försiktig, tråden kan vara ganska vass mot tandköttet. Jag vill också tipsa om mellanrumsborstar! De är ofta enklare att hantera och inte lika vassa. Hur mycket tandsten en hund bildar är individuellt och beror både på kost, tuggvanor och genetik. Vissa hundar får mycket tandsten redan under sitt första levnadsår. Det är bra att du varit noga med tänderna ända sedan hunden var valp, det finns inget ”för tidigt” i dessa lägen. Om man låter tandstenen vara för länge, oavsett ålder på hunden, kommer det att leda till tandköttsinflammation och på sikt kunna orsaka tandlossning, parodontit. Tandlossning drabbar även unga hundar. Så fortsätt att vara noga med tandborstning, ge inga sötsaker till hunden och se till att hunden får tugga och gnaga ibland, det är också viktigt för tandhälsan.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Aktuellt