Veterinären svarar: Hur smittar kennelhosta?

Veterinären svarar: Hur smittar kennelhosta?

Hur smittar kennelhosta och hur yttrar det sig? Är det farligt, eller mest besvärligt? Veterinär Caroline Caldemar, FirstVet ger svar.

Läsarens fråga:

Hejsan! Vi undrar helt enkelt – hur smittar kennelhosta och hur yttrar det sig? Är det farligt, eller mest besvärligt? Vi har inte vår hund på dagis, där vad vi förstått man är mer eller mindre tvungen att vaccinera för att få ha hunden där. Så vi har aldrig vaccinerat honom, han är en sexårig mellansnauzer. Han har klarat sig hittills, han får till exempel aldrig dricka ur skålar andra hundar druckit ur. Undrar också hur länge kan bakterier leva kvar, till exempel i vatten eller en pinne en hund bitit på, om det nu är så det smittar?

Peppers matte och husse

Veterinären svarar:

Hej och tack för  din fråga! Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika typer av smittsamma kikhosteliknande luftvägsinfektioner hos hundar. Hostan börjar ofta akut och kan ibland upplevas som att hunden har fått nåt som fastnat i halsen, och de hostar ofta tills de kväljer eller kräks. Oftast behövs ingen behandling mer än att hunden får ta det lite lugnare än vanligt och låta bli att träffa andra hundar under en tid. Enstaka hundar kan dock få följdproblem som lunginflammation, vilket kräver akut veterinärvård.

Mycket smittsamt

Kennelhosta är mycket smittsamt och sprids oftast via direktkontakt eller droppsmitta inom några meters håll när hunden hostar eller nyser. Byt kläder och tvätta händerna innan du går hem till din egen hund om du har träffat en hund som hostar. Undvik även att hunden delar leksaker och vattenskålar med andra hundar än de inom familjen. Smittämnena, som kan vara virus och/eller bakterier kan även överleva en kortare tid i miljön och kan på så vis även spridas indirekt till andra hundar.

Utan symtom

SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) rekommenderar att hostande hundar inte ska träffa andra hundar på minst 14 dagar från det att hostan startade. Om din egen hund träffat på en hund som hostar kan det vara klokt att se till att den inte träffar andra hundar på cirka 10 dagar då det kan ta 2-10 dagar från smittotillfället till dess att hunden blir sjuk. Hunden kan nämligen smitta redan innan den börjar hosta. Hundar kan även föra smittan vidare utan att själva få symtom. Vissa smittämnen kan utsöndras i flera veckor efter att hunden har slutat att hosta. Eftersom man ofta inte vet vilken typ av smittämne hunden bär på och då hunden även kan vara infekterad med flera olika smittämnen samtidigt, är det svårt att ge generella rekommendationer om hur lång tid kennelhosta smittar.

Vaccination

För hundar som träffar mycket andra hundar där de bor, vistas i rastgårdar, går på hundkurser eller går på dagis eller liknande, rekommenderas att vaccinera mot kennelhosta. Vaccination är tyvärr inte någon hundra procent garanti för att slippa kennelhosta och även vaccinerade hundar kan sprida smittan. Vaccinerade hundar kan dock få en mildare variant om de ändå skulle bli sjuka. Det finns två olika vaccin mot kennelhosta, det ena ges som injektion och innehåller parainfluensavirus, den andra ges som nosdroppar och innehåller både parainfluensavirus och bakterien Bordetella bronchioseptica.

Hoppas det gav svar på era funderingar.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Aktuellt