Vem bestämmer hemma – du eller hunden?

Vem bestämmer hemma – du eller hunden?

infografik
Våra husdjur har större inflytande över våra hem än man kanske skulle kunna tro. Nästan var tionde svensk låter sitt husdjur bestämma mest. Det visar en global undersökning gjord av Houzz.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund älskar dig

Houzz är en internationell plattform för arkitektur, inredning och design och har gjort en global undersökning bland 10 000 husdjursägare i Sverige och övriga världen. Nästan var tionde svensk djurägare i undersökningen (8 procent) låter sitt husdjur bestämma mest i hemmet, medan 40 procent uppger att bestämmanderätten är delad mellan husse/matte och husdjuret.
– Även om husdjur ses som människans bästa vän är det ändå överraskande att så många helt låter husdjuret bestämma, säger Marcus Hartwall på Houzz.

Majoriteten av alla djurägare, 60 procent, tycker att det är helt i sin ordning att husdjuren får vara i soffan och hälften av alla svenska djurägare låter också hunden sova i sängen, även fast många tycker att det är jobbigt med hår och smuts från hunden. Vi svenskar är lite mer tillåtande än till exempel tyskarna och fransmännen, där är det knappt en tredjedel som har sitt husdjur i sängen.

Men hundens härjande inomhus leder också till att hundägare renoverar mer.  Mer än en tredjedel av de svenska hund- och kattägarna har renoverat hemma de senaste två åren på grund av slitage orsakat av husdjuren, eller för att man vill göra miljön bättre för husdjuren. Vanligast bland hundägare är att man till exempel bygger rastgård eller staket i trädgården, eller kanske planterar nya växter som ivriga hundtassar grävt upp.

Men vad gör väl det! Hela 86 procent av de svenska djurägarna anser att husdjuret gör dem glada och 85 procent anser att husdjuret skapar trivsel hemma. Och det handlar inte bara om husse och matte. 77 procent uppger att husdjuret faktiskt gör hela familjen glad

LÄS OCKSÅ:
Åtalas för att hunden är för tjock
10 kul fakta om golden retriever

PSST! Du följer väl oss på Facebook?Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Den krävande unghunden

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken ”Ett litet steg på vägen”