Västgötaspetsen Rosa – Månadens sötnos

Västgötaspetsen Rosa – Månadens sötnos

Det här är västgötaspetsen Rosa och hon är Månadens sötnos i Härliga Hund nr 5. Månades sötnos får vara med på tidningens omslag och presenteras lite kort i tidningen. Men här har du chansen att veta lite mer om Rosa. 

Rosa heter egentligen Mättjärns Tilia. Rosa är två år, hennes matte heter Janet Stefanowicz Joelsson och har en stor hobby – fotografering. Alla bilder i detta reportaget har Janet fotograferat själv (utom bilden på henne och Rosa).

-Under många år har min önskan varit att ha en västgötaspets, som ju är Sveriges äldsta ras och en arbetande sådan, säger.

Västgötaspetsen arbetade på gården

Det är en mycket mångsidig hund, som förr användes i arbetet på gården. Den vallade kor, höns och får, den vaktade hemmet och den användes även till viss jakt. Och framför allt var och är den en mycket trevlig kamrat.

-När jag blev pensionär ansåg jag att tiden var inne och jag köpte min första västgötaspets. Tidigare har jag haft raser som storpudel, irländsk varghund, basset och andra sorter. Jag har tränat och tävlat lydnad och har en gedigen hundvana men jag har nog aldrigträffat på en så lätt och signalsäker hund som min västgötaspets Rosa.

Rosa poserar

Från första dagen fick Rosa lära sig att posera framför kameran, eftersom det är det Janet gör mest, fotograferar. De tränar på det varje dag och det finns ju hur mycket som helst att träna på. Hålla saker, sitta på eller i saker, titta åt ett visst håll och så vidare.

-Nu vet hon att när jag tar fram kameran, så ska hon antingen hoppa upp någonstans, sitta någonstans eller ställa sig på lämpligt avstånd. Där sitter/ligger/står hon tills jag stänger av kameran. Hon tycker att det är så roligt, troligen för att jag är lycklig.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret