Var tredje hund biten av annan hund

Var tredje hund biten av annan hund

Foto Getty Images

Nästan var tredje hund har hamnat i slagsmål och blivit biten av en annan hund. Det är en obehaglig upplevelse för både hundar och hundägare, som i många fall innebär att hunden behöver akut veternärvård.

En undersökning utförd av PFM Research på uppdrag av Agria Djurförsäkring där 300 hundägare deltogvisar att 27 procent av de svarande har råkat ut för hundslagsmål. Attacker kan uppstå i hemmet mellan hundar som känner varandra, men som hamnar i en situation där de plötsligt exempelvis konkurrerar om ett ben, mat eller blir trängda. Ett annat vanligt scenario är att en kopplad hund attackeras av en okänd, lös hund eller vid möte i hundrastgård.

-Det är ett stort trauma för hundar och hundägare att uppleva ett slagsmål. De flesta bitskadade hundar får vård, repar sig och blir friska, medan ett par procent avlider av skadorna,säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

Det kan gå riktigt illa

Som hundägare kan du göra en del enkla saker för att undvika bråk och bitskador. Men, endast 41 procent av de medverkande i undersökningen tror att den dagliga skötseln påverkar hundens hälsa.  En del i det är att ta ansvar för att undvika bråk mellan hundar.

-Det är oroväckande få som verkar förstå hur de påverkar hundens hälsa. Därför är det viktigt att öka medvetenhet hos hundägare som då kan bidra till att undvika bitskador, säger Agnes Fabricius.

Graden av skada varierar beroende på var bettet tar. Riktigt illa kan det gå om en stor hund attackerar en mindre hund i hals eller nacke, med livshotande skador som följd. Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och instruktioner om sårvård under rehabiliteringen.

Hundägare har strikt ansvar

Det är svårt att gå emellan ett hundslagsmål utan att själv skadas. Ett sätt kan vara att ta tag i bakbenen och lyfta hundarna rakt upp, men slit inte upp hunden eftersom det kan förvärra skadan. Att hälla iskallt vatten över slagskämparna kan också få dem att släppa bettet.

Hundägare har ett strikt ägaransvar för hund som biter en annan hund, vilket i princip innebär att hundägaren ansvarar för de skador hunden orsakar. Hundslagsmål kan bli en dyr affär om din hund skadar en annan hund allvarligt.

Agrias hundförsäkring ersätter för bitskador. Men tänk på att ta den andra hundägarens kontaktuppgifter eftersom det råder strikt hundägaransvar. Ta hundägarens namn, personnummer, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för veterinärvårdskostnader så du slipper använda din egen försäkring.

Ta ditt hundägaransvar och undvik bitskador

  • Håll din hund kopplad och låt den inte springa fram till okända hundar.
  • Är en lös hund på väg att attackera din hund? Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och prova att skrämma bort hunden med ditt kroppspråk. En liten hund lyfter du upp i famnen.
  • Träna på att möta och leka med andra hundar från valptiden och under uppväxten.
  • Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök i hemmet.
  • Separera hundar som utfodras samtidigt.
  • Välj hundkompisar med omsorg. Hundar har inget behov av att mingla med nya hundar utan nöjer sig ofta med några trygga hundvänner att leka med då och då.
  • Släpp inte in hunden i rastgårdar med okända hundar utan att först ta reda på mer om hundarna.

Undersökningen utfördes 2019 av PFM Research på uppdrag av Agria Djurförsäkring. 300 hundägare deltog.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu