Välmående till vardags

Välmående till vardags

Det där lilla extra som vi kan ge hunden utöver motion, omvårdnad och anpassade aktiviteter sätter guldkant på vovvens vardag. Det behöver inte vara vare sig krångligt, dyrt eller ta en massa tid. Här får du tipsen på saker som gör vovven gott och ger massa mys.

1. Borsta skönt

Att pyssla om hunden på ett sätt som den njuter av är en fin handling att ge vännen. Den kanske älskar att bli borstad men kloklippningen är ingen höjdare. Ta då en stund för att bara borsta hunden för att det är skönt och blanda inte in andra vårdsysslor just vid det här tillfället.

2. Massera mera

Har du bjudit din hund på massage någon gång? Om inte, så prova på. Många hundar njuter av varsamma händer över muskelgrupperna. Det finns böcker med instruktioner för mer seriös massage, men annars så räcker det gott att stryka dina händer över hundens kropp.

3. Jobba för maten

Mat behöver inte alltid serveras i en skål. Bjud måltiden av torrfoder inlindad i en handduk som hunden får puffa och knuffa på med nosen för att komma åt. Eller använd en tom toarulle som du fyller maten i. Vik ihop kanterna så inte maten trillar ut. Ge hunden rullen och låt den riva sönder pappret för att komma åt maten. Du kan ta flera rullar och kanske gömma dem också så att hunden får nosa sig fram till maten. Här får hunden både söka upp och sedan riva och slita för att komma åt maten, det är ett naturligt hundbeteende som sitter i generna.
Om du ger blötfoder så finns det matleksaker som du kan fylla maten i istället.

4. Bästa vilan

Vissa hundar gillar att ha det varmt och mjukt omkring sig medan andra kanske vill ligga mer svalt, men kunna ha koll på bostaden från en central plats i hemmet.  Att ligga högt och kanske kunna se ut kan vara ytterligare en hunds önskan. Att bli tilldelad en i hundens ögon obekväm plats ger ingen avslappnad vila. Har din hund sin viloplats där den mår bäst?

5. En annan väg

När ni går ut på kissrundan så kika runt och se om det finns något som både du och hund kan kliva över, kanske krypa under, balansera på – ja några fler utmanande steg i omgivningen kan vara kul och stärkande. Vik av stigen i skogen, kliv över buskar och nedfallna träd, gå uppför och nerför backar. Det behöver inte vara många minuters omväg för att det ska bli lite nytt.

6. Gräv en grop

Att få möjlighet att gräva är en berikning, en aktivitet som stillar ett för hunden viktigt beteendebehov. En sandstrand är toppen att hålla till på. Gräv ner en leksak eller något annat för hunden åtråvärt i sanden och låt vovven sen gräva upp saken. Börja enkelt med att hunden får se var du gömmer grejen, och göm inte för djupt första gången.

7. Strosa kring

Ta lugna promenader där hunden får bestämma takten. Ge god tid till utforskning av markens spännande dofter. Din hund läser in så mycket mer än du tror under de här nosrundorna och ger den information som känns bra att ha när man är hund.

8. Nyttja nosen

Studier har visar att hundar som regelbundet får syssla med någon form av nosarbete; spårning, sök, nosework uppvisar mindre stress och ökad ro än hundar som inte sysslar med nosarbete. Så boosta din hund välmående genom att låta din vän nyttja sin nos. 

Aktuellt