Vad betyder rosetten på hundutställningen?

Vad betyder rosetten på hundutställningen?

I helgen är det dags för Stockholms hundmässa. Över 6 000 hundar är anmälda och man räknar med tiotusentals besökare. 

Är det första gången du ska dit? Då kommer här en liten guide till vad de olika omdömena betyder på en hundutställning. Det kommer att delas ut band i många olika färger, några rosetter, och så får deltagarna ett papper med ord som excellent, very good eller något mindre uppmuntrande men vad betyder allt detta egentligen?

Kvalitetsbedömning

Det finns en uppsjö av omdömen som delas ut på en hundutställning. Kvalitetsbedömning innebär att hunden tilldelas pris för sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav och utan hänsyn till övriga hundar som deltar i klassen. Därför kan flera hundar tilldelas samma kvalitetspris som ofta manifesteras med en rosett man får eller får köpa.

Excellent (utmärkt) Röd
Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

Very good (mycket god) Blå
Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.

Good (god) Gul
Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.

Sufficient (godtagbar) Grön
Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.

Disqualified

Diskvalificerad – vilket exempelvis är en hund som är inte är rastypisk, anatomiska defekter som väsentligt påverkar hundens hälsa eller en hund som är aggressiv.

Certifikatkvalitet Rosa

Ges till hundar som bedöms ha så bra kvalitet att den kan få certifikat som ges till bäst placerad hane och tik.

Hederspris Lila

Delas ut till särskilt lovande hundar.

Hund som domaren inte kan bilda sig en säker uppfattning om kan tilldelas omdömet Cannot be judged (KEP). Exempel på detta är om hunden har uppenbara brister i uppvisnings- och ringkultur, är skadad eller visas i dålig kondition (överdrivet mager eller fet).

I konkurrensbedömningen (när hundarna graderas från den finaste och nedåt) ges röd rosett till den som fått första pris, blå till tvåan, gul till trean osv, men det finns också olika färger för exempelvis championat, certifikat, BIR, BIS osv.

(Fakta från SKK, Svenska kennelklubben)

Vill du läsa mer om hundutställningar? Gå in på Svenska kennelklubben.

 ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En cancerdiagnos behöver inte innebära slutet

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven