Tycker du att det är svårt att borsta tänderna på din hund?

Tycker du att det är svårt att borsta tänderna på din hund?

Tandproblem är en av de vanligaste orsakerna till att djurägare besöker veterinär – men trots det borstar varannan djurägare aldrig tänderna på sina djur. Dessutom är kattägare mycket sämre på tandborstning än hundägare. Det visar en ny undersökning från Arken Zoo som här ger sina bästa tips på hur du ska sköta tandborstningen.

Undersökningen från Arken Zoo visar att 49 procent aldrig borstar tänderna på sina djur och ytterligare 18 procent gör det endast några gånger per år. 16 procent har besökt veterinären det senaste året på grund av tandproblem. Andelen som inte borstar djurens tänder är märkbart högre hos kattägare. Där är det hela 66 procent som svarar att de i princip aldrig borstar tänderna på sina katter, medan motsvarande siffra för hundägare är 35%.

Borsta varje dag

En av anledningarna till att så få som 14 procent av hundägare borstar sin hunds tänder varje dag kan vara att de tycker att det är problematiskt och krångligt. I undersökningen svarar nämligen 57 procent att de upplever att det är svårt att borsta tänderna på sin hund.

– Rekommendationen är att borsta tänderna på sin hund och katt varje dag, och där ser vi att svenska djurägare har förbättrat sig från 10 procent till 11 procent på ett år. Mun- och tandhygien är väldigt viktig för att minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Vilka borstar sämst?

Så vilka djurägare i Sverige borstar bäst? Geografiskt sett är det djurägarna i Västmanland som är flitigast med tandborstningen. Där borstar 14 procent tänderna på sina katter och hundar varje dag, jämfört med riksgenomsnittet på 11 procent. Antalet djurägare som aldrig borstar tänderna på sina djur är däremot som högst i Kalmar och Gotland med 55 procent respektive 57 procent.
Jämfört med för ett år sedan så har de flesta län blivit bättre på tandborstning förutom Gotland, Jönköping, Kalmar, Västernorrland och Västmanland.

 

Tips för bättre tandhälsa:

  • Välj ett tillfälle när din hund  är lugn och avslappnad. Vänj den vid att du rör kring munnen och på tänderna med ditt finger.
  • Välj tandkräm anpassad för hund och en mjuk tandborste eller fingertuta.
  • Borsta försiktigt några tänder i taget. Du kan öka antalet när din hund blivit mer van.
  • Det viktigaste är att komma åt yttersidorna på tänderna. Om möjligt; försök borsta tänderna längst bak också.
  • Beröm ordentligt så kommer din vän snart att inse att tandborstning inte är så farligt.

Källa: Arken Zoo