Valp i vinter – 13 tips

Valp i vinter – 13 tips

Den populäraste tidpunkten för att skaffa valp är utan tvekan sommaren, men det är också många som blir med valp runt jul och nyår. Det kan ställa lite extra krav på dig som nybliven hundägare. Visserligen är de flesta lediga och har tid för den nya familjemedlemmen, men det kan också bli knivigt när det är kallt ute och snön kanske vräker ner.

1. Se till så att inget stör valpen den första tiden efter att den kommit hem. Bjud inte hem hela tjocka släkten just den här julen. En valp är som ett litet barn. Den kräver mycket sömn och behöver få vara ifred ibland.

2. Sov med valpen de första nätterna så att den känner sig trygg. Tänk på att den just lämnat sin mamma och sina kullsyskon.

3. Se till att ta valpledigt. Det räcker inte med att bara vara hemma i 2–3 veckor under en julledighet.

4. Valpsäkra bostaden. Valpar är nyfikna och vill testa att tugga och smaka på allt. Bort med ”tuggvänliga” sladdar och andra föremål som valpen kan skada sig på. Låt inte choklad eller nötter, som hunden kan sätta i halsen, ligga framme. Choklad kan vara livsfarligt för en hund.

5. Glöm inte att försäkra valpen. Annars kan det bli en dyr historia om det värsta inträffar, att valpen skadar sig eller får i sig något olämpligt.

6. Det kan vara bra att ta reda på var närmaste veterinär finns om valpen plötsligt skulle bli sjuk.

7. Kallt att kissa och bajsa ute? Ur valpens synvinkel är det förstås mycket skönare att göra sina behov inomhus och slippa frysa om rumpan, men ett bra sätt att lära valpen att pallra sig ut för att kissa och bajsa är att plocka upp bajset och lägga det på en bestämd plats utomhus, bär sedan alltid dit valpen när den behöver komma ut. Snart har den fattat vinken och tultar dit för egen maskin.

8. En hund som inte har så mycket päls blir lätt kall om magen, sätt på den ett täcke eller varm tröja. Tänk på att inte vara ute för länge när det är kallt.

9. Det är viktigt att valpen får lära sig att umgås med andra hundar, vilket kan vara svårt att tillfredsställa på vintern. Besök hundkaféer med valpen där den i en varm och ombonad miljö kan lära känna andra hundar.

10. När hunden är mellan 10 och 12 veckor kan det vara dags att anmäla sig till en valpkurs. På vintern finns det inomhuskurser.

11. När vardagen kommer och skola och arbete kör igång igen måste hunden ha en hundvakt.

12. Kom ihåg att en valp behöver både fysisk och mental stimulans. Göm leksaker till exempel. Hundar gillar och mår bra av att få jobba med huvudet.

13. Även om valpen var till Pelle eller Lisa går det aldrig att lägga allt ansvar för hunden på ett barn, även om de lovat dyrt och heligt att ta hand om valpen och gå alla promenader. En julklappsvalp är inte en persons ansvar. Det yttersta ansvaret vilar alltid på föräldern.

Apropå vintervalpar, kolla in de här snöystra golden retriever-valparna!

Sugen på att läsa mer? Här kan du köpa lösnummer av Härliga Hund.