Trygga ditt valpköp
Det finns aldrig några garantier för att man får en helt frisk valp. Men en bra bakgrundskoll ökar chanserna.

Trygga ditt valpköp

Har du hittat din favorithund? Stressa inte – här är lite
mer att hålla koll på innan du slår till.

Välj med hjärnan (och hjärtat …)
Tänk på vilken sorts hund som passar ditt liv, inte hur du ska anpassa ditt liv efter hunden. Vissa raser trivs inte alls med att bo i stan eller ens i lägenhet. En del raser är avlade för att leva utomhusliv och behöver vara aktiva och få mycket stimulans. Andra är som gjorda för citylivet och älskar att vara med i butiker och åka tunnelbana. Gör ordentlig research. Välj inte ras med utgångspunkt i dess utseende, välj ras baserat på rasens egenskaper. Och kolla hur kullen är, enda sättet är förstås att träffa valparna.

Blandisvalp eller renrasig?
Här går åsikterna isär vad gäller det mesta. Vi tror att oavsett vilket man vill ha så finns både seriösa och oseriösa uppfödare. Som spekulant på en valp har man alltid ett stort ansvar för att själv ta reda på så mycket som möjligt om hundens bakgrund, alltså information om föräldrarna och gärna även far- och morföräldrar.

Hanne eller tik – könet spelar roll
Fördelar och nackdelar finns givetvis med båda, och vad man till sist väljer är helt beroende på tycke och smak. Hanhundar har ofta ett revirtänk som tikar inte har i samma utsträckning. Hanhundar kan också visa mera aggressivitet gentemot andra hannar. Tikar löper två gånger om året i cirka tre veckor åt gången, och det kan vara jobbigt för både hunden och dig som ägare.

Så vet du om uppfödaren är seriös
Vad gäller rasrena valpar finns många bra länkar på skk.se, Svenska Kennelklubben. Medlemmar får annonsera där, men det garanterar givetvis inte att du kan strunta i att göra ditt jobb med bakgrundskontrollen. På Blocket och andra sajter kan man också hitta valpar. Dessvärre är nätet ett smugglarmecka och man måste vara oerhört noggrann med kollen. Det ska finnas giltigt veterinärintyg, man ska få träffa mamman och se till att få träffa valparna i hemmiljön.

Viktigt med rätt intyg & chip
När du väl hämtar valpen ska den ha ett veterinärintyg som ska vara max en vecka gammalt. Valpen ska även vara chipmärkt eller tatuerad. (Planerar du att ta med hunden utomlands måste den vara chipmärkt.) Från det att hunden är 4 månader gammal har du som ägare ansvar för att den är registrerad hos Jordbruksverket. Du registrerar hunden smidigt på nätet för 50 kronor, eller via en blankett som du skickar in, det kostar dock 100 kronor.
Läs mer på: www.jordbruksverket.se

Räkna på hela kostnaden
En rasren valp kostar cirka 12 000 kronor. Blandisar kostar också tusentals kronor, men priset varierar beroende på var du köper din hund bland annat. Till det tillkommer under första året kostnader för försäkringspremie och vaccinationer. Försäkringsbolagen kräver dessutom röntgen och andra kontroller för vissa raser.

Fodervärd – ett billigare alternativ
Det betyder att du betalar allt ifrån ingenting upp till halva priset för valpen, mot att uppfödaren har rätt att ställa ut din hund eller avla på den (eller båda delar) under en begränsad tid. När den tiden är förbi, ofta efter en eller flera valpkullar eller en viss ålder, är hunden helt och hållet din. Det här kan se lite olika ut, beroende på vad du som köpare och uppfödaren som säljare avtalar er emellan. Man har stort ansvar för någon annans hund, men kanske inte lika höga kostnader som för en helt egen hund.

TÄNK PÅ DET HÄR!
Be alltid att få träffa mamman i hemmiljö, det är ett bra sätt att försäkra sig om att man inte får
smuggelvalpar. Valparna ska heller inte ha kuperade öron eller svans, det är olagligt i Sverige. Har de det är de sannolikt inte födda i Sverige.

Kanske vill du också läsa:

Panik hos veterinären

Hjälp, jag har en rymmare

Hjälp, min hund hoppar!