Träna lyhördhet
Carros blogg

Träna lyhördhet

Är du trött på tjat? Det är inte bara tonåringar som inte lyssnar. Även vovvarna stänger till slut öronen om du hamnar i tjatets onda spiral. Så här ska du göra istället:

Kommer ni ihåg den trumpna ridskoleponnyn man instruerades att klacka i sidorna för att han skulle gå framåt? Han som var så stum i munnen att ett svängande tygeltag innefattade att nyttja kroppen som hävstång. Han var inte så finkänslig. Men han föddes inte så! Han blev sådan. Må hända på grund av desensibilisering. Må hända.

Byt koppel

Våra hundar kan bli sådana. Både i koppelet och i relation till våra kommandon. De drar och sliter även i de mest kreativa anti-drag utrustningar. Vi får tjata för att de ska lyssna och kommandona ljuder allt högre. Det är en ond spiral som kan ge dig en avstängd ridskoleponny till jycke.

Hur vänder man då på smeten om man hamnat i tjata, vråla och dra träsket. Gällande koppelträningen kan du läsa Koppelträningens ABC (se länk nedan). Men byt också utrustning. Du får bäst effekt om du byter till något din hund inte är van att dra i. En ny sele eller ett brett halsband kanske? Se till att koppelfästningen blir en ny kontaktpunkt som inte är desensibiliserad. Den punkten hunden slitit sig blå i är stum och behöver få vila. Prova två kontaktpunkter, det vill säga koppla hunden frampå selen men även på ryggen.

Upphör sen med dragkampen och smek istället kopplet som du skulle med en tygeltöm på en välriden dressyrhäst. Krama, stryk. Kommunicera med små bokstäver via läderremmen. Cirkla och stanna. Och beröm och belöna små tendenser till att hålla kopplet slakt.

Sluta tjata

Gällande tjat och höjda röster är steg ett att du bör sluta tjata och sluta höja rösten. Det beteendet har okänsliggjort hunden. Det kanske till och med har lönat sig att komma på femte inkallningsförsöket. Upphör genast. Kryp istället närmare din hund, viska, ta fram mystiken och låt ditt kommando ljuda på ”jag ska berätta en hemlis”-toner. Belöna om hunden lystrar och agerar enligt plan (obs! detta gäller redan inlärda beteenden). Om inte, stoppa undan belöningen och fortsätt med livet. Tjata inte. Höj inte rösten. Pröva igen på samma lugna vis vid ett senare tillfälle när hunden är mer mottaglig. Att vända en finlandsfärja tar tid. Du försöker sensibilisera din hund som först desensibiliserats av dig, därför tar det lite tid. Men det är värt det.

Står du inför nyinlärning av ett moment? Öva först in beteendet, lägg sedan på kommandot genom att säga ordet en gång, tydligt men tyst. Repetera, pausa, repetera tills kopplingen är gjord. På så vis formar du fram en ljuvlig lyhördhet.

Okej, det var nog allt.

/Carro, Krutor och Koi

 

Läs mer:

Koppelträningens ABC

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…