Träna hunden inför kommande veterinärbesök

Träna hunden inför kommande veterinärbesök

Det kan vara idé att vänja hunden redan som liten att gå till veterinären på trygga tassar. Här är fyra situationer och händelser som det är bra att hunden har stött på innan skarpt läge hos veterinären.

1.

Ofta kollar veterinären hunden i munnen och i ögonen, de lyfter på svansen och de tar temperaturen. Sådana här grejer är det bra om du har tränat på hemma innan, och det gör ju de flesta hundägare i och med den vård man själv ger sin hund.

2.

Att göra några besök hos veterinären och bara sätta sig i väntrummet med valpen kan göra att valpen känner sig tryggare när ni måste besöka veterinären på riktigt. Har valpen en positiv upplevelse sedan innan så går det förhoppningsvis lättare när det är allvar.

3.

De flesta hundar hatar sådana där trattar runt huvudet som man tvingas ta till om hunden inte får slicka på ett sår till exempel. Jessica Mann, hundinstruktör och författare till boken Blygerhundar, tipsar om att man kan förbereda hunden för en sådan situation genom att lära den att sticka ner nosen i en kon, så att det inte blir en chock med tratten när hunden redan mår lite dåligt.

4.

Hos veterinären kan det bli situationer där man bedömer att hunden ska bära munkorg. En hund som aldrig haft en munkorg på sig, och det är nog de flesta hundar, kan tycka det är obehagligt. Det kan därför vara en god idé att träna hunden att förknippa munkorg med trevliga saker. Ett enkelt sätt är att  låta hunden få godis/mat ur munkorgen, och när den sen självmant sticker ner huvudet i munkorgen så kan man belöna genom att ge några godisar genom gallret. Utöka övningen genom att en kort stund knäppa remmen bakom nacken. Ta det lugnt och ta det stegvis.

 

 

 

 

Källa: AniCura, FirstVet

Aktuellt