Tråkväder ute? Ta en spadag!

Tråkväder ute? Ta en spadag!
Ja, inte för dig alltså – utan för vovven! Vi behöver ju inte överdriva med ögonbrynsplockning och lackering av klorna, men en ordentlig genomgång, kloklippning och kanske lite småputs på pälsen är perfekt att göra, till exempel en dag när vädergudarna visar sig från sin sämsta sida.

Så länge allt går lugnt och sansat till brukar de flesta hundar tycka om att bli ompysslade. En så kallad visitation av sin hund bör man göra regelbundet, helst varje dag men åtminstone någon gång i veckan. Det är lätt att glömma bort, men en dag med dåligt väder är det en perfekt sysselsättning. Visst behöver hunden förstås få komma ut och uträtta sina behov, men att ha mattes eller husses odelade uppmärksamhet i en timme eller så står, hos de flesta hundar, minst lika högt i kurs som en promenad.

HUVUD, AXLAR, KNÄ OCH TÅ

Att vara systematisk är bra, så du inte missar något. Börja vid nosen och sluta vid svanstippen. Nosen är oftast kall och fuktig om hunden mår bra, men om det är varmt inne och hunden nyligen vaknat, kan den vara torr, utan att det är något fel. Titta sedan på ögonen så de inte är röda, rinniga eller infekterade; kolla inuti öronen så de ser fina ut; kontrollera tassarna och klipp/fila klorna – om det inte innebär ett krig mellan er båda, överlåt då kloklippningen till proffsen eller träna en annan gång. Spadagen ska framför allt vara mysig.

KNÄ OCH TÅ

Detsamma gäller tandborstningen, men försök i alla fall få titta och helst borsta lite. En god tandkräm med smak av lever eller kyckling kan göra susen. Hunden måste inte lukta menthol ur munnen – så pass stark smak tycker den troligen heller inte om. Huvudsaken är att tänderna blir rengjorda och tandköttet lite masserat.

GENOMGÅNG

Känn igenom hundens kropp efter eventuella skador eller förändringar, böj försiktigt på leder och tår för att se att hunden inte har ont. Många äldre hundar är lite stela i tårna på grund av artros. Kontrollera så att huden inte är narig eller fått plitor och att pälsen är blank och fin. Att klippa lite och snygga till vid till exempel öron och tassar klarar du själv, om du inte har jättehöga krav och hunden ska på utställning i morgon.

Kolla könsdelarna och rumpan så att där inte är infekterat, att det inte finns några sår eller att analsäckarna är svullna eller irriterade.

De flesta hundar behöver egentligen inte bada om de inte upplevs som smutsiga, men om pälsen känns fet och det var länge sedan sist kanske det är ett bra tillfälle. Handdukstorkningen efteråt kan sedan övergå både i dragkamp eller frotterande massage, beroende på hur vilt du vill det ska gå till.

glad skotte med gul handduk

COIFFURE, MASSAGE & KONVERSATION
(hårpiff, lite kläm och snack)

Att lugnt bli borstad med mjuk borste, få trassligt hår bakom öronen eller på tassarna försiktigt utrett och kanske en insmörjning av trampdynorna, eller en mjuk massage som avslutning, kan de flesta hundar lära sig uppskatta rejält, även om vissa är lite skeptiska i början. Att pyssla om sin hund i lugn och ro, småprata och gulla med den under tiden och kanske uppmuntra med en godbit om det är något moment den inte är förtjust i, är inte bara väldigt mysigt utan stärker också er relation.

Mer om hundvård:
Tassar
Päls och hud
Ögon & öron

 

Aktuellt