Dandie dinmont terrier

Sportig mjukis som älskar sällskap

Sportig mjukis som älskar sällskap

Foto: Getty Images

En dandie dinmont terrier är självsäker, glad och mycket sällskaplig. Och man kan faktiskt kalla den sportig eftersom den har en både stark och rörlig kropp som klarar det mesta. Men helst ska allt ske på egna villkor och i egen takt.

Som rastyp har dandie dinmont terrier varit konstant sedan slutet av 1600-talet. Ursprungligen var den en tuff och modig jaktterrier, specialiserad på grävling, räv och utter. Med tiden har den utvecklats till en lugn, och uppskattad sällskapshund. För vara nära dig, det vill en dandie, vare sig det handlar om långpromenader, eller att sitta och slappa i soffan.

Få valpar

Trots alla sina fina egenskaper är rasen idag faktiskt utrotningshotad och finns på Kennelklubbens röda lista, vilket innebär att det föds färre än 50 valpar per år i Sverige.

Sportig och arbetsduglig

I Kennelklubbens rasbeskrivning kan man bland annat läsa; dandie dinmont terrier skall vara en sportig, arbetsduglig terrier. Den skall vara självständig, mycket intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Skulle en dandie trivas hos dig?

Rasen har idag inte särskilt mycket gemensamt med övriga terrierraser, men den ska inte tas för någon vekling. Blir den provocerad så kan den, likt de flesta hundar, ändå försvara sig, Men mest gillar den mys och gos!

Klarar längre rundor

Rasen kräver inte särskilt mycket motion, men klarar absolut längre rundor i skog och mark utan problem. Om den nu inte fått för sig att något annat är viktigare för tillfället… Är det en lydnadshund du är ute efter ska du kanske främst välja en annan ras. Dock kan aktiviteter där luktsinnet kommer till nytta passa, om den känner sig motiverad.

Behöver pälsvård

Sina vänliga och stillsamma egenskaper till trots, så behöver en dandie konsekvent och tydlig träning. Man ska också vara beredd på att ge en dandie pälsvård i form av kamning en par gånger i veckan, samt trimning några gånger per år.

 

Mer om dandie dinmont terrier hittar du hos rasklubben och hos terrierklubben

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu