Sov bättre med hund

Sov bättre med hund

Är du kvinna och har problem med sömnen? Skaffa hund! Visste du om att det kan hjälpa dig  att sova bättre om hunden sover med dig i sängen.

En god natts sömn är grunden för en bra dag, att sova gott behövs för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig. Men sömnproblem av olika grad är mycket vanligt hos många människor. Nu visar forskning att kvinnor sover bättre tillsammans med en hund än med en partner. Sover du ensam eller med en partner och har svårt med sömnen ska du kanske tänka i nya banor skriver tidningen Daily Mail.

Studien är gjord av forskare på Canisius College i New York, USA. 962 kvinnor deltog i undersökningen.

Hund bättre än katt

Det visar sig också att nära hälften av amerikanska kvinnor sover tillsammans med minst en hund!  Nära en tredjedel sover med en katt och 57 procent nära en annan människa. Studien visade att de som sov bredvid en katt eller en människa fick sömnen störd lika mycket, men att sova bredvid en hund gjorde att kvinnorna kände sig lugna och trygga och sov bättre.

De som sov bredvid sin hund gick ofta och la sig tidigare, sov bättre och gick även upp tidigare på morgonen.

Oxytocinet höjs

Kroppens kärlekshormon, oxytocin, höjs när människor rör vid varandra, mellan föräldrar och barn, och om man är i ett förhållande. Men oxytocinet höjs också av närhet med en hund! Det räcker med att bara titta in i varandras ögon. Människans oxytocinnivåer höjs med 300 procent och hundarnas 130 procent bara genom att vi se varandra i ögonen skriver tidningen Daily Mail.

Källa: Daily Mail

Aktuellt