Skydda hunden mot fästingar

Skydda hunden mot fästingar

Våren är härlig, men inte allt som följer med den. För med värmen så kommer fästingarna. 

Förutom att fästingar är äckliga när de suger vårt blod kan de sprida sjukdomar. TBE, fästingöverförd hjärnhinneinflammation, kan drabba hundar men att hunden blir allvarligt sjuk är ovanligt. Däremot kan vi människor bli allvarligt sjuka, så särskilt du som bor i riskområden bör vaccinera dig. Hundliv innebär utomhusliv och numera finns fästingarna även i många av städernas parker.

Anaplasmos, tidigare kallat ehrlichia, och borrelia (som även drabbar människor) är två andra fästingöverförda  sjukdomar. Symptomen är bland annat nedsatt allmäntillstånd, feber och ofta hälta på olika ben, ibland blödningar från slemhinnor och nos, och symptom kan uppstå upp till ett halvår efter hunden fått smittan. Men även här det ovanligt att hunden blir allvarligt sjuk. Veterinärerna rekommenderar dock att du använder någon typ av fästingprevention om ni bor i områden med mycket fästingar.

Tabletter mot fästingar

Idag väljer många att ge tabletter som skydd mot fästingangrepp. Tabletterna, som är receptbelagda, ges i munnen på hunden och innehåller insektsgift som avskräcker och dödar fästingen. I Sverige finns fyra receptbelagda fabrikat med lite olika  sammansättning, förpackningsstorlek och verkningstid. Bravecto som skyddar hunden i upp till 12 veckor samt Nexgard, med skydd upp till fyra veckor, kan ges till hundar från 2 kilo och uppåt. Credelio och Simparica är verksamma i cirka fyra veckor och kan ges till hundar från 1.3 kilo och uppåt.

Men precis som med alla läkemedel kan en del hundar reagera på substansen med olika biverkningar, vanligast är diarréer. Då finns andra alternativ. Mer om hur ni skyddar er mot fästingar och andra preparat som fungerar och vilka du ska se upp med,  hittar du i senaste numret av Härliga Hund, nummer 5/2019 som utkom den 28 april.

Hittar du den inte i butik, prenumerera här: https://harligahund.prenservice.se/

Susann Gson Engqvist, 

Aktuellt