Skulle din hund bjuda dig på godis?

Skulle din hund bjuda dig på godis?

Du och din hund har världens finaste gemenskap. Ni delar i stort sett allt. Och du bjuder på godis och belöningar som uppmuntran. Men frågan är: Skulle din hund dela en godis med dig om hen kunde?

Tänk allt fint du gör för din hund. Du bjuder på smaskig mat, härliga promenader, inbjuder till lek, träning och sen en god natts sömn i en underbar bädd. Men vad får du tillbaka? Kärlek och närhet och en fantastisk relation! Absolut. Men tror du att din hunds skulle bjuda dig på en godis om hen kunde? Frågan en grupp forskare ställde sig var; skulle en hund belöna en människa som är hjälpsam? Skulle din hund bjuda dig på godis?

Belönande inte hjälpsamma mer

Det visade sig att hundar inte belönade hjälpsamma människor mer än ohjälpsamma. Forskarna från University of Veterinary Medicine, Wien, fann att hundar inte är mer benägna att ge mat till en hjälpsam människa än en ohjälpsam.

Tidigare forskning har visat att hundar hjälper andra hundar. Till exempel kommer de att dra en bricka med mat mot en annan hund eller välja att ge en annan hund en belöning. Dessutom kan hundar skilja en ohjälpsam hund från en hjälpsam. De kan också göra samma sak med människor, inse skillnaden mellan en person som samarbetar med dem och en som inte gör det. De föredrar till och med att umgås med människor som samarbetar. Ur detta perspektiv förväntade sig hundforskaren Jim McGetrick och hans team att hundarna i deras studie skulle visa ömsesidighet med människor.

Trycka på en knapp

Så här testade man hundarnas beteende. Man satte upp ett experiment där människor tryckte på en knapp som antingen levererade mat eller inte. De ”hjälpsamma människorna” tryckte på knappen och levererade mat, medan de ”ohjälpsamma människorna” tryckte på knappen men ingen mat kom. Hundarna fick sedan chansen att trycka på knappen för att leverera choklad till människorna. Forskarna mätte om hundarna levererade mer choklad till de hjälpsamma människorna än de ohjälpsamma. Slutligen tillät de hundarna att vandra runt testområdet för att se om de tillbringade mer tid nära de hjälpsamma människorna eller de ohjälpsamma.

Trots forskarnas förväntningar skiljde inte hundarna på de hjälpsamma och ohjälpsamma människorna. De gav varken mer mat till hjälpsamma människor eller tillbringade mer tid nära dem. De visade inga tecken på ömsesidighet. Det här förvånade forskarna.

Vad skulle din hund göra?

Kanske var uppgiften för abstrakt för att hundarna skulle förstå. Kanske var den för otydlig. Hundar behöver aldrig mata sina ägare, så bara tanken på att bjuda en människa på mat är helt enkelt otänkbar för dem? Det är onaturligt för hundar att ge människor mat. När allt kommer omkring, när du ger din hund en godis, tittar den på dig och frågar: ”Vill du dela?” Skulle din hund bjuda dig på godis?

Aktuellt