Ska ni grilla? Tänk på detta!

Ska ni grilla? Tänk på detta!

Visst är det både gott och mysigt att grilla. Men håll hunden borta från grillen och se upp så att den inte  får tag i benrester och majskolvar. Tänk på dessa risker så får ni en lyckad midsommar – för ALLA!

En nyfiken hund kan lätt välta en grill med brand eller brännskador på sig själv eller andra som följd. Det är heller inte skönt att sätta tassarna mot en varm grill eller sticka nosen i glödande kol, något några stackars nyfikna hundar gör varje år. På en borttittad sekund kan hunden också ha tuggat hål på gasolslangen, perforerat flaskan med tändvätska, spritt ut kol över altanen eller satt i sig något mycket olämpligt.

Vassa grillade ben

Att tillagade fågel-, fläsk- och köttben kan bli vassa om hunden tuggar sönder dem vet du säkert. Benen blir sköra när de tillagas och kan flisa sig och fastna i gommen, mellan tänderna eller i matstrupen. Har ni riktig otur kan de till och med perforera tarmarna – med mycket lidande och höga veterinärräkningar som följd. Men visste du att majskolvar kan var minst lika farliga?

Onedbrytbara majskolvar 

Majskolvarna är så hårda att hundens mage inte klarar att bryta ned dem. Istället kan de sätta sig som en propp i tarmen och göra hunden förstoppad. Risken för detta är störst om hunden snabbt kastar i sig en stulen majskolv, då kan en större hund svälja stora bitar hela. Majskorn i sig är inte farligt för hunden, det är den hårda kolven som kan ställa till det.

Se upp med grillspett i trä

Grillspett har ofta stor dragningskraft på hunden, både förstås när där sitter smaskiga kött- eller fiskbitar,  men även efter användandet. De luktar ju fortfarande gott, särskilt engångsspett i trä och det går snabbt att tugga sönder ett tunt spett. Men då spetten är mycket vassa kan de i värsta fall sticka hål på magsäcken eller tarmar.

Välvilliga gäster inte alltid optimalt

Ytterligare ett skäl att hålla hunden borta från grillningen är att dina gäster kanske inte har koll på vad som är lämpligt att ge hunden eller inte. Många vill göra sig populära genom att ge smakbitar från bordet och om stämningen stiger är det kanske inte så lätt att hålla koll. Att binda hunden en bit bort en stund är helt okej, eller att låta den vara inne tills ni grillat klart och plockat bort alla rester utom räckhåll.

Misstänker du trots allt att hunden fått i sig något olämpligt, håll koll på den de närmaste dagarna. Om hunden kräks och inte kan behålla någon mat eller dryck eller om den har svårt att uträtta sina behov kan du misstänka att något fastnat inne i tarmarna. Då måste du ta hunden till veterinären, kanske behöver den opereras

 

Aktuellt